Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

Περιβαλλοντική βόμβα από την Συρία στην γειτονιά της Κρήτης


Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Κρήτη η επικείμενη καταστροφή χημικών όπλων από την Συρία σε διεθνή ύδατα δυτικά των Χανίων, γράφουν τα econews.

Όπως μετέδωσε το BBC στις 7 Ιανουαρίου το πλοίο «Ark Futura», συνοδευόμενο από Ρωσικά και Κινεζικά πολεμικά πλοία απέπλευσε από το λιμάνι της Λατάκιας στη Συρία με προορισμό λιμάνι της νότιας Ιταλίας που δεν έχει ακόμα κατονομαστεί.


Εκεί, τα πιο επικίνδυνα χημικά θα φορτωθούν στο αμερικανικό φορτηγό πλοίο MV Cape Ray, για να καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης σε διεθνή θαλάσσια ύδατα.

Τα λιγότερο τοξικά χημικά θα μεταφερθούν σε ειδικές μονάδες από νορβηγικά και δανέζικα πλοία.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Γιδαράκος έκανε λόγο για μεγάλο περιβαλλοντικό κίνδυνο

Σχολιάζοντας τη χρήση της μεθόδους της υδρόλυσης ο κ. Γιδαράκος δήλωσε: «Διαφωνώ κάθετα μ” αυτήν τη μέθοδο, γιατί τα χημικά αυτά είναι σοβαρά μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου. Πόσω δε μάλλον να αδρανοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσουν να τα ρίξουν στη θάλασσα και να μην καταστρέψουν τους ζώντες οργανισμούς».

Ο καθηγητής επεσήμανε πως απλά με τη μέθοδο της υδρόλυσης -όπως τουλάχιστον σημειώνει το «BBC» ότι θα καταστραφούν τα χημικά- δεν θα μπορέσουν να αδρανοποιήσουν αυτό το μείγμα των τοξικών ουσιών.

«Αν δεν ξέρεις βέβαια τι έχουν μέσα τα χημικά αυτά, δεν μπορείς να μιλήσεις με 100% σιγουριά. Είναι όμως είναι σίγουρο ότι πρόκειται για ένα μείγμα υψηλών εκρηκτικών ουσιών που θέλουν αλλεπάλληλες μεθόδους για να μπορέσεις να τα αδρανοποιήσεις και αν το καταφέρεις και αυτό» πρόσθεσε.

ΠΥΓΜΗ.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου