Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΓΕΩΜΗΧΑΝΙΚΗ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΧΗΜΙΚΟΙ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ




Αμερικανοί επιστήμονες και νομικοί εμπειρογνώμονες απαιτούν μια ισχυρή, διεθνής αρχή η οποία θα ρυθμιζει για τυχόν τεχνητές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Ο τομέας γνωστός ως γεωμηχανική δεν ρυθμίζεται σήμερα από κανένα θεσμικό όργανο ή συνθήκη, εξήγησε ο Edward Parson, καθηγητής του περιβαλλοντικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, το Σάββατο.

«Αν κάποιοι Έθνη αποφασίσουν φέτος να ξεκινήσουν μια ακατέργαστη μη δοκιμασμένη πειραματική προσπάθεια, εμείς δεν θα μπορέσουμε να το αποτρέψουμε," δήλωσε ο Parsons στο Σαν Χοσέ, στην Καλιφόρνια στην αμερικανική κοινωνία για την πρόοδο της ετήσιας συνάντησης της επιστήμης (AAAS).

Ο δικηγόρος υπεράσπισης ζήτησε τη δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού με την
εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις που σχετίζονται με την γεωμηχανική, προσθέτοντας ότι «κάποιοι προτιμούν ένα σώμα του ΟΗΕ, και μερικοί προτιμούν μικρότερες συζητήσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων ή ορισμένοι υπέρ μιας διακρατικής ΜΚΟ."

Η γεωμηχανική, η οποία καλύπτει μια σειρά εφαρμογών χειρισμού του κλίματος, περιλαμβάνει τα πάντα, από την απεικόνιση του φωτός του ήλιου από τη γήινη επιφάνεια στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Ο Marcia McNutt, ο οποίος οδήγησε την επιτροπή των16 ατόμων, δήλωσε στο συνέδριο ότι
«ο μηχανισμός διακυβέρνησης θα πρέπει να είναι ανοιχτός και διαφανής και να εμπλέκει την κοινωνία των πολιτών σχετικά με την επιλογή του τόπου που θα βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή για αυτές τις εμπειρίες."
atheatignosi

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου