Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Σε ουκρανικό έδαφος το ρωσικό κομβόι


Επικοινωνία Μόσχας-Βερολίνου. Οι ρωσόφιλοι αντάρτες συνοδεύουν την αυτοκινητοπομπή. Σε επιφυλακή ρωσικές δυνάμεις σε περίπτωση επίθεση στο κομβόι. Χάνουν οι φιλοναζιστές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Ο Πούτιν είχε  τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα.

Ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την στρατιωτική κλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία ενώ τόνισε στην κ. Μέρκελ ότι η Μόσχα αποφάσισε να προωθήσει την αυτοκινητοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια στο Λουγκάνσκ γιατί «δεν μπορούσε να περιμένει άλλο να της δοθεί το πράσινο φως από το Κίεβο».

Οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση θα ήταν «απαράδεκτη» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ενόψει της επίσκεψης της καγκελαρίου στο Κίεβο το Σάββατο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναλάβουν από κοινού προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στην Ουκρανία.

Οι Βρυξέλλες, υποταγμένες στις επιταγές της Ουάσινγκτον, αποδοκίμασαν έντονα την απόφαση της Μόσχας να στείλει την οχηματοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία «χωρίς τη συνοδεία του Ερυθρού Σταυρού ούτε τη συμφωνία της Ουκρανίας».

H Ρωσία και επίσημα πέρασε στα εδάφη των επαναστατημένων και de facto αποσχισμένων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας με το κομβόι της ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο συνοδεύεται και προστατεύεται από ένοπλους ρωσόφωνους επαναστάτες!

Την ίδια στιγμή στην άλλη πλευρά των συνόρων έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες δυνάμεις με σήματα ειρηνευτικής δύναμης που είναι έτοιμα να επέμβουν σε περίπτωση που υπάρχει η παραμικρή προσπάθεια των Ουκρανών να εμποδίσουν το κομβόι.

Το Κίεβο, που φαίνεται να χάνει στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, δηλώνει ότι δεν θα επιτεθεί στην αυτοκινητοπομπή των ρωσικών φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια και εισήλθαν στο έδαφος της, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής ασφάλειας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου