Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ "ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΒΑΓΔΑΤΗ"!!! Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ "ΗΠΑ & ΟΗΕ"!!!


Επιδρομή έως και τη Βαγδάτη φαίνεται να ζητά ο εκπρόσωπος των Σουνιτών ανταρτών από τους μαχητές του, σύμφωνα με όσα κατέγραψε το Αμερικανικό δίκτυο παρακολούθησης των Ισλαμιστικών ιστοσελίδων. Σε μια ηχογραφημένη συνομιλία η οποία αποδίδεται στον εκπρόσωπο του ΙΚΙΛ, ο Αμπού Μοχάμεντ Αλ Αντνάνι ακούγεται να λέει «στους στρατιώτες να προελάσουν στη Βαγδάτη» και επικρίνει τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι Αλ Μαλίκι για «ανικανότητα».


Η προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) απέναντι στις αποδιοργανωμένες κυβερνητικές δυνάμεις και μια ανίσχυρη σιιτική κυβέρνηση, ανάγκασε μισό εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Χθες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Τικρίτ, 160 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης και κατευθύνονται στην πρωτεύουσα. Επίσης προσπάθησαν, μάταια, να καταλάβουν τη Σαμάρα, περί τα 100 χλμ. από τη Βαγδάτη. Παράλληλα το ΙΚΙΛ κρατεί ομήρους 49 Τούρκους στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη, μεταξύ τους ο πρόξενος και μέλη των ειδικών δυνάμεων καθώς και 31 οδηγούς τουρκικών φορτηγών στην επαρχία αυτή.

Αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, παρακλάδι της Αλ Κάιντα και σύμμαχοί τους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Βόρεια επαρχία Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι Αλ Μάλικι να ζητήσει την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, «τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός και γύρω από τη Μοσούλη», μια πόλη δύο εκατομμυρίων κατοίκων. Πενήντα χιλιόμετρα από τη Μοσούλη, έχουν σχηματιστεί ατελείωτες ουρές με άνδρες, γυναίκες και παιδιά που περιμένουν σε κουρδικό οδόφραγμα για να πάρουν άδεια παραμονής για το αυτόνομο Κουρδιστάν.

Ειδικοί εκτιμούν ότι το ΙΚΙΛ συγκροτείται κυρίως από πρώην στελέχη και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας του Σαντάμ Χουσέιν που προσχώρησαν στην εξέγερση μετά την αμερικανική εισβολή το 2003.

Εν τω μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί σήμερα για να συζητήσει την κατάσταση στο Ιράκ, που αντιμετωπίζει τις αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα Βαγδάτη. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, θα ξεκινήσει στις 11:30 π.μ. (18:30 ώρα Ελλάδας) και σε αυτή θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε την Τετάρτη τη Διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της για να ενισχύσει το Ιράκ, που αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση από τη δράση των ισλαμιστών. «Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί και να δείξει την αλληλεγγύη της προς το Ιράκ, που βρίσκεται αντιμέτωπο με μια σοβαρή πρόκληση από την άποψη της ασφάλειας» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν.

«Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Iρακινή Hγεσία την ώρα που καταβάλλει προσπάθειες για την απαραίτητη εθνική ενότητα ώστε να κερδίσει τη μάχη κατά του ΙΚΙΛ», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Το Ιράκ δήλωσε ανεπίσημα στις ΗΠΑ ότι είναι ανοιχτό στην πιθανότητα αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών προκειμένου να σταματήσει η επίθεση των τζιχαντιστών, δήλωσε χθες αμερικανός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας πληροφορία της Wall Street Journal. Η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει διάφορες επιλογές για να βοηθήσει τη Βαγδάτη, ενδεχομένως μέσω επιδρομών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ωστόσο σε καμιά περίπτωση οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να στείλουν δυνάμεις τους στο Iρακινό έδαφος, δήλωσε η Πσάκι, μετά την αναχώρηση στις 31 Δεκεμβρίου του 2011 του τελευταίου Αμερικανού στρατιώτη, έπειτα από την οκταετή στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Το 2011, η Βαγδάτη και η Ουάσινγκτον δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια ενδεχόμενη διατήρηση μιας Aμερικανικής δύναμης στο Ιράκ και πολλοί τότε είχαν εκφράσει φόβους για το ξέσπασμα ενός νέου κύματος βίας μετά την αποχώρηση των Αμερικανών. Στη συνέχεια η Ουάσινγκτον δαπάνησε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των Iρακινών δυνάμεων, αυτών που εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης στη θέα των τζιχαντιστών...
 
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου