Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

Το Άμστερνταμ αποζημιώνει τους Εβραίους για τα χαράτσια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - Η Γερμανία πότε θα αποζημιώσει την Ελλάδα;

 
Ακόμη και 70 χρόνια μετά τη ναζιστική θηριωδία ορισμένες χώρες αναγνωρίζουν τα λάθη τους και πληρώνουν...

Την αποζημίωση των Εβραίων που επλήγησαν κατά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποφάσισε ο Δήμος του Άμστερνταμ, καταδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι ακόμη και 70 χρόνια μετά, τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας μπορούν να αποζημιωθούν.


Το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ αποφάσισε να αποζημιώσει με 820 χιλ. ευρώ τους επιζώντες και τις οικογένειες τους, αποδεχόμενο της σκληρή φορολογία και τα χαράτσια που πλήρωσαν οι Εβραίοι του Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια του ΠΠ ΙΙ.

Η κίνηση αυτή διατηρεί ζωντανή την ελπίδα να υπάρξουν αποζημιώσεις για τη γερμανική κατοχή και για την Ελλάδα, και κυρίως για το κατοχικό δάνειο που έλαβε η Γερμανία από τη χώρα μας, χωρίς ποτέ να το αποπληρώσει.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής εκτός από την κάλυψη των δαπανών για τη διαβίωση των γερμανικών στρατευμάτων, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να δώσει στους Γερμανούς ένα σημαντικό ποσό ως δάνειο, μέρος του οποίου χρησιμοποιήθηκε και για τον πόλεμο στη Βόρεια Αφρική.

Το δάνειο υπεγράφη με όλους τους τύπους, η Ελλάδα πλήρωνε αναγκαστικά αλλά και οι Γερμανοί σύμφωνα με την πρόβλεψη άρχισαν να ξεπληρώνουν τις οφειλές τους. Υστερα βέβαια το χρέος... έπεσε στη λήθη της ιστορίας και το κατοχικό δάνειο ουδέποτε αποπληρώθηκε.

Το αναγκαστικό δάνειο που κατέβαλε η Ελλάδα αποτελεί μια ξεχωριστή πτυχή εκτός από τις γενικές επανορθώσεις που διεκδικεί η χώρα μας, τη λεηλασία προσωπικών περιουσιών και την αποζημίωση για το ολοκαύτωμα χωριών. Το δάνειο, δηλαδή, δεν αποτελεί ούτε επανόρθωση ούτε αποζημίωση.
www.bankingnews.gr
Ελεύθερη σκέψη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου