Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Στην καρδιά του το σχέδιο είναι ρατσιστικό



Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πριν από την κάθοδο της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώριας Νούλαντ στη Λευκωσία, είχαμε την πληροφορία ότι το διαπραγματευτικό παζάρι, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, έφτανε στο τέλος του. Ξεκίνησαν, λοιπόν, οι διαπραγματεύσεις στη βάση ενός κοινού ανακοινωθέντος, που επιδέχεται πολλών ερμηνειών, ώστε η κάθε πλευρά να πανηγυρίζει για τα κέρδη της.



Πρόκειται για ένα κείμενο που επέβαλε η Ουάσιγκτον, η οποία έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση, αφού ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχουν εξευτελίσει τη διαδικασία της Αποστολής των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα. Είναι ένα κείμενο πρόκριμα για τη λύση που σχεδίασαν, και η οποία δυστυχώς βρίθει στοιχείων από το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. Το χειρότερο όλων είναι ότι θα καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα την αντικαταστήσει με ένα μπασταρδεμένο ομόσπονδο σύστημα, το οποίο είναι στην «καρδιά» του ρατσιστικό.

Στον 21ο αιώνα οι Ελληνοκύπριοι δικαιούνται να έχουν ιδιοκτησία, ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση σε όλο τον κόσμο, και δεν θα μπορούν να μεταβαίνουν ελεύθερα στο υπό δημιουργία «τουρκικό τμήμα» της πατρίδας τους. Δεν θα μπορούν να διαμένουν εκεί, ούτε να έχουν περιουσία. Τόσο «καλά», τόσο… δημοκρατικά, τόσο… ευρωπαϊκά.

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν πολλές κινήσεις, με χρώμα εκδικητικό εναντίον όσων αντιστάθηκαν στην επιβολή του σχεδίου Ανάν, το 2004. Ακόμα και άνθρωποι του Προέδρου της Δημοκρατίας μίλησαν για τους υποστηρικτές του «Όχι» με απαράδεκτο και αισχρό τρόπο. Η φράση «θα τους την κάτσουμε» έγινε το ψωμοτύρι τους. Είναι τόσο ανόητοι και έχουν τόσο μίσος στην καρδιά τους, που αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι κατακτητές της Κύπρου είναι οι Τούρκοι, και όχι όσοι καταψήφισαν το φιλοτουρκικό κείμενο του Κόφι Ανάν. Με τη στάση τους δηλητηριάζουν το εθνικό μέτωπο, για το οποίο ομιλεί καθημερινά ο κ. Αναστασιάδης και οι εκπρόσωποί του. Πρέπει να τους μαζέψει, διότι δείχνουν να μην έχουν αναστολές και θα προκαλέσουν και στον ίδιο ζημιά, αλλά και στην εθνική υπόθεση που διαχειρίζεται.

Την αναγγελία της έναρξης των συνομιλιών, ακολούθησαν ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κίνας και της Ρωσίας, προσωπικά του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων επιφανών και διεθνούς βεληνεκούς πολιτικών. Όπως ακριβώς το 2004, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους, με τη συνδρομή του τότε αντιπροέδρου, Ντικ Τσέινι, έδωσαν το σύνθημα της παράδοσης της Κύπρου στην επιρροή της Τουρκίας.

Στην Αθήνα, οι οπαδοί του σχεδίου Ανάν ξεσάλωσαν, όρμηξαν σαν όρνεα να μας κατασπαράξουν και να μας εκδικηθούν. Προφανώς νομίζουν ότι η πατρίδα είναι… μετοχή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ιδιαίτερα εκείνων των «όμορφων» εποχών που έγινε το «μεγάλο φαγοπότι». Και στην Κύπρο τρίβουν τα χέρια τους. Είναι φοβερό πάντως ότι χαίρονται για την αντεκδίκηση, όχι τόσο για τη λύση του Κυπριακού, (λύση) που θα αποχαιρετήσει την Κύπρο που ξέραμε.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τις συμφωνίες που έκανε ο κ. Αναστασιάδης με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς. Όμως, διαβάζοντας την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, μπορώ να πω ότι αναθάρρησα διότι οι αναφορές του στη δεύτερη παράγραφο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι δεδομένη η στήριξή του Αμερικανού προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και το δικαίωμα για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι επίσης ορθή η αναφορά του στον ακροβοδίκαιο διαχωρισμό του φυσικού αερίου, διότι (αυτός ο διαχωρισμός) δεν θα γίνει στις δύο κοινότητες αλλά στους πολίτες της Κύπρου, Έλληνες και Τούρκους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να «κτίσει» στο δεύτερο μέρος της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, αν πραγματικά επιθυμεί -όπως μου είπε- απομάκρυνση, όσο το δυνατόν μακρύτερα, από το σχέδιο Ανάν. Ήρθε η ώρα να το δείξει στην πράξη, διότι οι Τούρκοι πιστεύουν ότι αφού δέχθηκε το φιλοτουρκικό σχέδιο το 2004, δεν θα το απορρίψει ούτε και τώρα…

Ουδείς πρέπει να είναι ευτυχής με την εξέλιξη της επανέναρξης των συνομιλιών. Η Κύπρος βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και οι προβλέψεις για τη φετινή χρονιά -ανεξάρτητα από τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και της Τρόικα- είναι καταθλιπτικές. Το 2014 θα είναι χειρότερο από την περσινή χρονιά. Η οικονομία έπρεπε να έχει όλη την προσοχή του κ. Αναστασιάδη. Δεν άκουσε κανένα…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Κατέγραψα τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ότι δεν συμφωνώ με τον Μακαριότατο το γνωρίζει… Οι παγίδες είναι πάρα πολλές και όλοι πρέπει να προσέχουμε, συμπεριλαμβανομένων του κ. Αναστασιάδη και του Αρχιεπισκόπου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Στέλλω ξανά τα χαιρετίσματά μου στα ανόητα καλόπαιδα των μυστικών υπηρεσιών της Κύπρου… Και πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε ήδη να τους συμμαζέψει…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έφυγε, όπως είχαν… προβλέψει οι Αμερικανοί. Στη συνάντησή του με την κ. Νούλαντ, ο Κύπριος Πρόεδρος της είπε: «Δεν τον θέλω»… Εάν παρέμενε ο Αυστραλός στη θέση του, δεν υπήρχε ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να κερδίσει το δημοψήφισμα ο κ. Αναστασιάδης. Όχι ότι θα το κερδίσει τώρα. Είναι δυνατόν να «αυτοκτονήσει» και από πρόεδρος να γίνει νομάρχης;

ΠΗΓΗ:
www.philenews.com - Φωτογραφία: ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, CNA

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου