Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014

«Νάρκη» ΣΥΡΙΖΑ στον ΣτρατόΤην ουσιαστική διάλυση του Στρατού και την πλήρη απαξίωση της αμυντικής πολιτικής της χώρας προανήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ σε χθεσινή εκδήλωση στην Αθήνα, στην οποία απέφυγε να εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας παρόλο που είχε προαναγγελθεί ότι θα την προλόγιζε. Μέσα από μια παραληρηματική συνθηματολογία εξαγγέλθηκε η κατάλυση κάθε έννοιας πειθαρχίας και ιεραρχίας στις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί στους οποίους η χώρα είναι ενταγμένη βαφτίζονται «πλέγμα εξαρτήσεων και πιέσεων», κάτι που θεωρείται προοίμιο ανατροπής της θέσης της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ο διεθνισμός και η προσαρμογή του στρατεύματος στις κοινωνικές αλλαγές αναφέρθηκαν ως προτεραιότητες του αμυντικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον υπεύθυνο για την εξωτερική και την αμυντική πολιτική Κώστα Ησυχο, ενώ ο βουλευτής Θεοδ. Δρίτσας μίλησε για καθεστώς στεγανών στο στράτευμα και για σχέδιο επιβολής «δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου» με επιτροπές της Βουλής που θα υποκαθιστούν το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, παρεμβαίνοντας σε κάθε μικρή ή μεγάλη απόφαση, ακόμη και σε καθαρά υπηρεσιακά ζητήματα όπως η επιλογή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Την ίδια στιγμή, έγινε προσπάθεια να δείξει το κόμμα της Αριστεράς ένα προσωπείο συμπάθειας προς το στρατιωτικό προσωπικό. Μίλησαν για την ανάγκη αξιοπρεπούς διαβίωσης των στρατιωτικών και τόνισαν ότι «μπορούν να κάνουν πολλά», δείχνοντας όμως την ανυπαρξία σχεδιασμού μια και τόνισαν ότι η βελτίωση των αμοιβών των στρατιωτικών «είναι θέμα πολιτικής βούλησης και μόνο». 

Νέα δομή

Ειδικότερα για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, πέρα από τον ρόλο των επιτροπών της Βουλής, προαναγγέλθηκε η δημιουργία θεσμών για την «υπέρβαση των στεγανών» και τον «δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο». Αυτοί θα έχουν τη μορφή ανεξάρτητων Αρχών με δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις πληροφορίες και τις ενέργειες του στρατεύματος και θα είναι:

*Ο συνήγορος του στρατιωτικού, στον οποίο θα απευθύνονται οι στρατιωτικοί που θεωρούν ότι θίγονται τα δικαιώματά τους.

*Οι Γενικές Επιθεωρήσεις που θα υπάρχουν σε κάθε επιτελείο.

*Η ανεξάρτητη Επιθεώρηση οικονομικών της Άμυνας.

Οπως αναφέρθηκε στη δημιουργία των Αρχών αυτών, θα ακολουθηθούν τα πρότυπα ξένων στρατών, τους οποίους βεβαίως απέφυγαν να αναφέρουν. Από τις παραπάνω Αρχές αντίστοιχο υπήρξε μόνο στη Σοβιετική Ρωσία, όταν δίπλα σε κάθε διοίκηση υπήρχε και ένας «πολιτικός» αξιωματικός - κομισάριος.
Επίσης, σύμφωνα με το μέλος της γραμματείας Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ταφίλη (πρώην αξιωματικού που έφυγε από την Αεροπορία ως σμήναρχος), η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων θα γίνει με τη δημιουργία «υβριδικών» σχηματισμών με τη συμμετοχή και των τριών κλάδων, που θα συνυπάρχουν σε «πολυδύναμα» στρατόπεδα και θα αναπτύσσουν αντισυμβατικές και ασύμμετρες δυνατότητες.

Εφιαλτικές, τέλος, ήταν οι απόψεις που διατυπώθηκαν για την αναγκαιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες σύμφωνα με τον τελευταίο ομιλητή πρέπει να είναι ισχυρές για να αντιμετωπίσουν τις «απειλές διεθνών δυνάμεων που μπορεί να υπάρξουν αν οι Έλληνες αντισταθούν»...

Ευθύμιος Πέτρου

από την εφ.Δημοκρατία 13/02/2013


Κοινός Παρανομοστής

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου