Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Πούτιν εναντίον Greenpeace: Παραβίασαν το Διεθνές Δίκαιο

 
Έφοδος ανδρών του ρωσικού λιμενικού σε ένα από τα πλοία της Greenpeace, στο Arctic Sunrise και σύλληψη 25 ακτιβιστών της οργάνωσης που διαμαρτύρονταν ενάντια στις γεωτρήσεις στην Αρκτική Θάλασσα από τον πετρελαϊκό κολοσσό Gazprom.
 
Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ακτιβιστές της Greenpeace που έχουν τεθεί υπό κράτηση στο Μουρμάνσκ δεν είναι «πειρατές» αλλά παραβίασαν το διεθνές δίκαιο όταν επιχείρησαν να «καταλάβουν» εξέδρα άντλησης πετρελαίου κατά την διαμαρτυρία τους ανοικτά των ρωσικών ακτών στην Αρκτική.
 
«Οι αρχές ασφαλείας δεν γνώριζαν αν είναι οικολόγοι ή τρομοκράτες. Δεν γνωρίζω με λεπτομέρειες τι συνέβη εκεί, αλλά είναι σαφές πως δεν είναι πειρατές. Οι μεθοριακοί φρουροί μας δεν γνώριζαν ποιος επιχειρεί να καταλάβει την εξέδρα άντλησης με το πρόσχημα της Greenpeace. Ύστερα από τα αιματηρά γεγονότα που συνέβησαν στην Κένυα, όλα είναι πιθανά», τόνισε ο Ρώσος ηγέτης.
 
Ο Πούτιν επισήμανε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά αναμένει «το έργο τους να πραγματοποιείται με πολιτισμένο τρόπο».
 
Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να σταματήσει η εκμετάλλευση του «ορυκτού πλούτου, των μετάλλων, των υδρογονανθράκων. Μπορεί αυτό να σταματήσει; Σίγουρα όχι. Δεν είναι δυνατόν να σταματήσει. Αλλά αυτό είναι το θέμα; Το θέμα είναι πώς αυτό να γίνεται με την μικρότερη ζημιά για τη φύση και να μειωθούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις της δραστηριότητας αυτής».

Πυγμή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου