Σε μια 11-ετή μελέτη από επιστήμονες του Νοσοκομείου Brigham και της γυναικολογικής κλινικής της Βοστόνης, βρέθηκε μια ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ της εκφύλισης της νεφρικής λειτουργείας και της κατανάλωσης ασπαρτάμης που περιέχουν τα αναψυκτικά δίχως ζάχαρη!
Δημοσιεύθηκε στην Κλινική Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 3.318 γυναίκες για μια σειρά ετών και οι οποίες κατανάλωναν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη που περιέχεται στα αναψυκτικά δίχως ζάχαρη και στα προϊόντα διαίτης.
Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη την ηλικία κάθε συμμετέχοντα, η αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα (κατά περίπτωση), και προ-υπάρχουσες συνθήκες, όπως οι καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, καθώς και την συχνότητα κατανάλωσης τέτοιων προϊόντων το 1984, 1986, 1990, 1994, και 1998. Δύο ή περισσότερα ποτά διαίτης καθημερινά, αυξάνουν στο διπλάσιο τον κίνδυνο καταστροφής της νεφρικής λειτουργείας!
Μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι, αντίθετα προς τους ισχυρισμούς ασφαλείας που διατυπώνονται από τους κατασκευαστές της ασπαρτάμης, οι ανησυχίες σχετικά με την εμφάνιση NON - HODGKIN λεμφώματος και λευχαιμίας εξακολουθούν να ενισχύονται.
Ενώ οι συντελεστές της μελέτης στο νοσοκομείο Brigham, της γυναικολογικής κλινικής και της ιατρικής σχολής του Harvard παραδέχθηκαν οτι υπάρχουν και άλλες μεταβλητές οι οποίες πρέπει να εξεταστούν οπως το φύλο του καταναλωτή στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο παρέμειναν προβληματισμένοι απο τους κινδύνους κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αναψυκτικά διαίτης περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο πολύ περισσότερο απο τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη ή άμυλο καλαμποκιού (τα οποία δεν εξετάστηκαν σε κάποια μελέτη).
Διαφθορά: Η Σύντομη Ιστορία της ασπαρτάμης.
Είναι όντως τα αναψυκτικά διαίτης τόσο βλαβερά για την υγεία μας;; Αυτή δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία φορά που τα αναψυκτικά διαίτης και τα τεχνικά γλυκαντικά προϊόντα έχουν αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε γρήγορα την ασπαρτάμη, με την ονομασία "NutraSweet," το 1974 σε χρήση για περιορισμένα τρόφιμα και προσέξτε!!! μετά απο την διενέργεια της μελέτης της G. D. Searle Co.. της εταιρείας που παράγει την ασπαρτάμη και όχι απο δημόσιο ανεξάρτητο φορέα!!!
Μόνο μετά από μια έρευνα ενός ψυχιάτρου η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το ασπαρτικό οξύ, ένα βασικό συστατικό της ασπαρτάμης είναι υπεύθυνο για την δημιουργία τρυπών! σε εγκεφάλους ποντικών!! ο FDA συνέταξε μια ομάδα επιστημόνων να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς του John Searle. Η έρευνα αποκάλυψε μια σειρά παραποιημένων ισχυρισμών, αλλοιωμένων επιστημονικών αποτελεσμάτων και πληροφοριών που δεν υπήρχαν. Αν και ο FDA κινήθηκε για την περαιτέρω διερεύνηση του Searle από την μεγάλη κριτική επιτροπή, Η Εισαγγελέα των ΗΠΑ Thomas Sullivan και Βοηθός Εισαγγελέα των ΗΠΑ William δεν πρόσφεραν καμία βοήθεια, ο Conlon, όμως, βρήκε μια δουλειά στο δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί ο Searle.
Από τότε, η δημιουργία γενετικά τροποποιημένης ασπαρτάμης έχει ενοχοποιηθεί απο ένα αριθμό επιστημονικών ερευνών για την εμφάνιση όγκων, επιληπτικών κρίσεων, τρύπες στον εγκέφαλο και αναπαραγωγικά προβλήματα, αλλα τα μεγάλα ΜΜΕ δεν θα προβάλουν την σύνδεση της ασπαρτάμης με τον καρκίνο!
Άλλες γλυκαντικές ουσίες, τα καλά και τα κακά
Άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως η σουκραλόζη (δήθεν "γίνεται από τη ζάχαρη"), έχουν εμπλακεί σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως η μεταβολής της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών απο το έντερο, σύμφωνα με το τεύχος Ιανουαρίου 2008 της Εφημερίδας της Τοξικολογίας και Περιβαλλοντικής Υγείας.
Μέχρι στιγμής, η Stevia θεωρείται ασφαλέστερη συγκριτικά με τις τεχνικές γλυκαντικές ουσίες χωρίς όμως η υπερβολική της κατανάλωση να μπορεί απενοχοποιηθεί για τίποτα! ωστόσο είναι ασφαλέστερη απο τις τεχνικές γλυκαντικές ουσίες και τη γενετικά τροποποιημένη ζάχαρη ειδικά για τους διαβητικούς.
ΜΥΘΟΣ ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ μετάφραση του άρθρου απο
ΠΗΓΗ: Natural Society by Tassos S.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου