Κανένας Έλληνας δεν θα σκεφτόταν ποτέ να συγκρίνει την χώρα του με την Σλοβακία. Μία χώρα της Κεντρικής Ευρώπης που ανήκε στο Κομμουνιστικό μπλοκ, που μόλις πριν από δύο δεκαετίας έγινε κράτος με την κατάρρευση του κομμουνισμού και την αποσύνδεση από την Τσεχία, μία χώρα που πολύ αργότερα από την Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Όμως κοιτάζοντας κανείς προσεχτικά τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας αν η Ελλάδα πρέπει στο μέλλον να συγκριθεί με μία χώρα αυτή δεν είναι άλλη από τη Σλοβακία.
Ο λόγος…οι αποκρατικοποιήσεις. Ίσως όχι τυχαία η Σλοβακία είναι και η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που προκάλεσε σάλο στην Ελλάδα και στην Κοινότητα όταν αρνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι να συμμετάσχει οικονομικά στο Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας.
Σήμερα σε όλη την Σλοβακία όπου και να κοιτάξει κανείς, όλα είναι ιδιωτικά.
Πάνω από το 90% της κρατικής περιουσίας βρίσκεται στα χέρια ξένων ιδιωτών.
Μόνο λίγα χωράφια στις παρυφές της Μπρατισλάβας "ανήκουν" ακόμα σε Σλοβάκους αγρότες.
Οι τράπεζες ελέγχουν τα πάντα μιας και όλη η οικονομία τους κινείται μέσω των καρτών....
Αρκετοί Σλοβάκοι δουλεύουν μαζικά σε άλλες χώρες και ο λόγος είναι οι χαμηλοί μισθοί στη Σλοβακία, κάτι που συμφέρει τις πολυεθνικές........
Πολλοί επιχειρηματίες μετά την πτώση του κομμουνισμού αρχές του 90 αρχίζαν να παίρνουν δάνεια από τις Σλοβάκικες τράπεζες για να αγοράσουν κρατική περιουσία κάτι που θα αποδειχτεί καταστροφικό όταν θα κληθεί η χώρα να εξυγιάνει και τις τράπεζες για να τις ιδιωτικοποιήσει..H Σλοβακία μετά τη πτώση του Κομουνισμού κυβερνιόταν στην ουσία απο μια πολιτική μαφία με στενές σχέσεις με την οικονομική μαφία με πρωθυπουργό τον δεξιό Μέτσιαρ......
Χωρίς διαγωνισμό, πουλούσαν απλώς μεγάλο μέρος της κρατικής περιουσίας σε «πολιτικούς πελάτες» του κυβερνώντος συνασπισμού, σε κύκλους της επιχειρηματικής κοινότητας που ήταν διατεθειμένοι να στηρίξουν τα πολιτικά κόμματα που βρίσκονταν στην εξουσία. Οι διαδικασίες ήταν εντελώς αδιαφανείς και έτσι πολλοί έγιναν πλούσιοι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα....
Ο κόσμος στην Σλοβακία, προερχόμενος από ένα κομμουνιστικό καθεστώς δεν έχει συνηθίσει να αντιδρά και δεν κατεβαίνει στους δρόμους να διαδηλώσει. Οι κάτοικοι της χώρας "ωφελούνται" από τις αποκρατικοποιήσεις αφού μπορούν να αγοράσουν τα σπίτια και τα καταστήματά τους σε χαμηλές τιμές. Το κράτος τους παρέχει κουπόνια για να αγοράσουν μετοχές από τις κρατικές εταιρείες που εκποιούνται. Ο τότε Υπουργός Βιομηχανίας της χώρας Γιαν Χόλτσικ μας εξηγεί ότι οι Σλοβάκοι δεν αντέδρασαν και για έναν επιπρόσθετο λόγο.
Γιαν Χόλτσικ — πρώην Υπουργός Βιομηχανίας
Υπήρχαν οπαδοί του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος (πρώην σταλινικοί) οι οποίοι στην ουσία κατηγορούσαν τις ιδιωτικοποιήσεις και από την άλλη αυτοί ήταν οι πρώτοι που προχώρησαν στις ιδιωτικοποιήσεις γιατί ήταν μέσα στα πράγματα.. Έγιναν διευθυντές των εταιριών, οπότε από την μια κατηγορούσαν και από την άλλη προχώρησαν πρώτοι στις ιδιωτικοποιήσεις. Και από τη στιγμή που έγιναν οι ίδιοι ιδιοκτήτες πλέον άλλαξε μέσα τους και το κομμουνιστικό στοιχείο γιατί πλέον τους ενδιέφερε το κέρδος.
Μετά την αναχώρηση του (εθνικιστή δεξιού) Μέτσιαρ ( κατηγορήθηκε για διαφθορά) από την εξουσία ξεκινούν οι διεθνείς διαγωνισμοί και ξένοι επενδυτές αγοράζουν με γοργούς ρυθμούς όλες σχεδόν τις κρατικές υπηρεσίες και τις μετοχές που κατέχουν οι Σλοβάκοι πολίτες.
Αυτός είναι ο πρώην κρατικός πύργος τηλεπικοινωνιών της Σλοβακίας, σήμερα ανήκει σε ξένη εταιρεία όπως και όλες οι τηλεπικοινωνίες της χώρας.
Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας πέρασε το 2002 σε Γερμανικά και Γαλλικά χέρια όταν εκποιήθηκε το 66% της μεγάλης εταιρείας SPP αλλά και οι περισσότερες μετοχές από άλλες εταιρείες παροχής ενέργειας.
Στα γραφεία της Σλοβακικής ΔΕΗ κάθονται πια ξένοι που ελέγχουν την διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Η Σλοβακία αρχίζει να γνωρίζει χρόνια ευημερίας.......
folders.skai.gr
Για όσους κατάλαβαν....και ξύπνησαν!
Η Γερμανία βρίσκεται πίσω από τον σλοβάκο....Η Γερμανία και στα Βαλκάνια!
perimajestic.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου