Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Kαλή δύναμη σε όλους μας! Τα παιδιά έρχονται με «αριστερό» τσαμπουκαλεμένο προφίλ ενός ακροδεξιού! Aς κάνουμε μια βόλτα στην "ανεκτική" Noρβηγία του Ναΐτη Μπρέιβικ


O άνθρωπος που αιματοκύλισε το νησί Ουτόγια και σόκαρε όλο τον κόσμο με την αποτρόπαια πράξη του έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο. Ο Αλεξάντερ Μπρέιβικ από εδώ και στη εξής θα είναι φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Όσλο.


Ήταν το 2011 όταν ο ακροδεξιός εξτρεμιστής επιτέθηκε σε φοιτητές-μέλη του Εργατικού Κόμματος που βρίσκονταν στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας. Ο ψυχοπαθής δολοφόνος σκότωσε 77 άτομα ενώ κατέστρεψε και τις ζωές πολλών άλλων νέων που ακρωτηριάστηκαν και υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα.

Έκτοτε, ο Μπρέιβικ βρίσκεται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Νορβηγίας. Ο ίδιος είχε κάνει πολλές αιτήσεις και είχε εκφράσει την επιθυμία του να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Όσλο. Τελικά αποφασίστηκε από τις Αρχές να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα μαθημάτων αλλά να μην πάρει πτυχίο. Παρ' όλα αυτά θα κάνει όλα τα μαθήματα που κάνουν οι φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Επιστημών.

Επίσης ο 34χρονος δεν θα έχει καμία απευθείας επαφή με το προσωπικό και τους φοιτητές του ιδρύματος. Από την πλευρά του, το πανεπιστήμιο του Όσλο ξεκαθάρισε πως δεν θα κάνει διακρίσεις και θα τον αντιμετωπίσει δίκαια. Ο πρύτανης, Πέτερ Ότερσεν είπε πως όλοι οι πολίτες της Νορβηγίας έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Παράλληλα αναγνωρίζει πως υπάρχουν «ηθικά διλήμματα» στην υπόθεση και δέχεται ότι η κοινωνία της χώρας «είναι οργισμένη» αλλά δεν υπάρχει καμία πρόθεση για εκδίκηση. Κατά συνέπεια θα δοθεί η ευκαιρία στον μακελάρη να σπουδάσει. «Αυτό που αποδεικνύουμε εμείς είναι ότι είμαστε πολλοί διαφορετικοί από εκείνον», σχολίασε ο Ότερσεν ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να τον δεχτούν στις εγκαταστάσεις.

Το πανεπιστήμιο του Όσλο διαπίστωσε πως ο Μπρέιβικ δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα για να πάρει πτυχίο επειδή δεν έχει τελειώσει το σχολείο αλλά θα του δοθεί η δυνατότητα να εγγραφεί και να μελετήσει συγκεκριμένες ενότητες.

Ο μακελάρης μετακινήθηκε πρόσφατα από τις φυλακές Ίλα, σε υψίστης ασφαλείας στην περιοχή Τέλεμαρκ. Ο διευθυντής των φυλακών δήλωσε πως ο Μπρέιβικ θα μπορεί να πάρει τα βιβλία του δανεικά και οτιδήποτε άλλο θέλει για να μελετήσει ενώ παράλληλα θα του δοθεί και ένα ειδικό δωμάτιο για να διαβάζει.

Την ίδια στιγμή, το Εργατικό Κόμμα που μισεί ο Μπρέιβικ έχασε την ισχύ του μετά από οχτώ χρόνια στην εξουσία. Οι εκλογές έγιναν την Δευτέρα και μπορεί να ήταν υποψήφιοι επιζώντες από το μακελειό στο νησί Ουτόγια, αλλά ο κόσμος επέλεξε μία συμμαχία ακροδεξιών κομμάτων. Η κυβέρνηση του Γιενς Στολντενμπεργκ έχασε την εξουσία από τον συνασπισμό μέσα στον οποίο βρίσκεται και το Κόμμα της Προόδου, που υποστηρίζει ο Μπρέιβικ. Όπως ήταν φυσικό, το Κόμμα της Προόδου έχει σαφώς αποστασιοποιηθεί από τον δολοφόνο.
 


 News247.gr‎


 
Στην φωτογραφία : πανό κατά του Ισραήλ στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος Νορβηγία, στο νησί Utoyia, στην οποία επιτέθηκε ο Ναίτης Μπρέιβικ. Είναι η στιγμή που την κατασκήνωση επισκέπτεται ο Νορβηγός Υπουργός Εξωτερικών Jonas Gahr Støreν.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου