Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Άρθρο-καταπέλτης στην Observer: Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά!

 
Με αυτή τη φράση, η Έλενα Σμιθ, ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια, παίρνει ανοικτά θέση υπέρ της χώρας μας.

Αν και η Σμιθ γενικότερα φημίζεται για την αντικειμενική της πένα, με την οποία δεν φοβάται να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα, ακόμα και αν χρειάζεται να εναντιωθεί στην πατρίδα της, το χθεσινό άρθρο της στην εφημερίδα Observer -την κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας- συγκινεί και αφυπνίζει συνειδήσεις.


Επαναλαμβάνοντας τα αθάνατα λόγια του λόρδου Βύρωνα, η αναταποκρίτρια λέει ανοικτά: «Είμαι με την Ελλάδα», ενώ δεν κρύβει τον ανθουσιασμό της για το γεγονός ότι, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνι, άνοιξε και πάλι η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών.

Σύμφωνα με τη Σμιθ και όπως αναδημοσιεύει το pentapostagma.gr, κανονικά αυτή η διαμάχη θα έπρεπε να έχει να είχε λυθεί εδώ και πολλά χρόνια , εάν κυριαρχούσαν, όπως λέει χαρακτηριστικά, «η λογική και η στοιχειώδης αξιοπρέπεια», αλλά έστω και «τώρα που η Αμάλ Κλούνι αναζωπύρωσε τη συζήτηση, πρέπει να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος. Να επανενώσουμε τα αρχαία γλυπτά με την πατρίδα τους», καταλήγει.

«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή, αλλά να θυμάστε αυτό που ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος χαρακτηρίζει ως ανίκητο όπλο της Ελλάδας: την κοινή λογική των απλών Βρετανών που εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στηρίζουν θερμά την επιστροφή των Γλυπτών» γράφει η βρετανίδα ανταποκρίτρια.

«Τρέμω στην ιδέα του τι θα συνέβαινε εάν ένα βρετανικό μνημείο είχε την τύχη του Παρθενώνα και εχω εντυπωσιαστεί από την ψυχραιμία που επιδεικνύει η Αθήνα, καθώς έφτασε στο σημείο να προτείνει ακόμα και την από κοινού διαχείριση των Γλυπτών μέσω της λειτουργίας παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης», σημειώνει η δημοσιογράφος, εκφράζοντας την… έκπληξη της για την «ψυχραιμία» της ελληνικής κυβέρνησης!

Παραθέτει, μάλιστα, στίχους από τη Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου: «Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ” τα ξένα βήματα. Χρειάζονται το φως του αττικού ουρανού για να εκτιμηθούν καλύτερα» .

Και ο επίλογος του δημοσιεύματος είναι καταλυτικός: «Η Ελλάδα έζησε τις χειρότερες στιγμές της τα τελευταία χρόνια. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν μία ισχυρή τονωτική ένεση για μία χώρα που πάντα στήριζε τη Βρετανία στις δύσκολες στιγμές της. Σπανίως έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε ένα λάθος. Τώρα μας δίνεται αυτή η ευκαιρία και, για ό,τι συμβολίζει, η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία».

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου