Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Τουρκία: Διαδήλωση στην Πόλη για τα Σεπτεμβριανά

 
Ομάδα Τούρκων διαδηλωτών, από την «Πλατφόρμα Εναντίον του Ρατσισμού και του Εθνικισμού» οργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην επέτειο των γεγονότων της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου του 1955. Η εκδήλωση έγινε έξω από τη σχολή του Γαλατά Σαράι, στην οδό Ιστικλάλ. Η ομάδα είχε απλώσει μεγάλο πανό με εικόνες από τα Σεπτεμβριανά, διάσπαρτες με γαρύφαλλα και την επιγραφή «Τιμούμε με σεβασμό την μνήμη των παθόντων». Τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές ζητούσαν από το τουρκικό κράτος να ζητήσει συγνώμη από τους παθόντες: « 6/7 Σεπτεμβρίου, Το κράτος να ζητήσει συγνώμη».

«Δεν λησμονήσαμε την 6/7 Σεπτεμβρίου», «6/7 Σεπτεμβρίου, Σταματήστε τον ρατσισμό», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πλακάτ, ενώ μεταξύ των συνθημάτων ήταν και ένα στα ελληνικά που έλεγε «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ». Η εκδήλωση μνήμης για τα Σεπτεμβριανά οργανώθηκε μπροστά από το μνημείο της πεντηκονταετίας της Τουρκικής Δημοκρατίας 1923 – 1973. Ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οργανωτές ανέφερε, ότι τα γεγονότα του 1955 οργανώθηκαν εναντίον των Ρωμιών και ορισμένων άλλων μειονοτήτων όπως η Αρμενική και η Εβραϊκή.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι στα γεγονότα δολοφονήθηκαν δεκαπέντε άτομα, τριακόσια τραυματίσθηκαν, σημειώθηκαν τετρακόσιοι βιασμοί γυναικών, ενώ κατεστράφησαν 5.214 σπίτια, 1.004 καταστήματα και χώροι εργασίας, 73 εκκλησίες, μία συναγωγή, δύο μοναστήρια και 26 σχολεία.

Η ανακοίνωση τονίζει ακόμα ότι τα Σεπτεμβριανά είχαν απώτερο σκοπό να ισχυροποιήσουν το νέο δημιούργημα του εθνικού κράτους εξαφανίζοντας τις μη μουσλουμανικές μειονότητες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου