Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣΙΩΝΙΣΤΩΝ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Την σύμπραξη των Κούρδων της Συρίας με την στήριξη των Κούρδων πολεμιστών Πεσμεργκά, του βορείου Ιράκ, με τον λεγόμενο «Συριακό Απελευθερωτικό Στρατό», δηλαδή το όργανο των αμερικανοσιωνιστών, με την πρόσχημα να αντιμετωπίσουν τους Τζιχαντιστές αλλά στην πραγματικότητα για να πολεμήσουν τον Συριακό στρατό του προέδρου της Συρίας, Άσαντ, ανήγγειλε ο τουρκικός τύπος, δίνοντας άλλη μια πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση στα τελευταία γεγονότα  της Μέσης Ανατολής.

Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας, Radıkal, έχει ιδρυθεί κοινό στρατηγείο πολεμικών επιχειρήσεων των Κούρδων της Συρίας με τον Απελευθερωτικό Στρατό των Συρίων ανταρτών, με την ονομασία, «Burkan El Fırat». Η ίδρυση του στρατηγείου αυτού έγινε για να συντονίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του κουρδικού στοιχείου με τους αντάρτες, που εδώ και τρία περίπου χρόνια πολεμούν τον νόμιμο πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ. Η αιτιολογία για την δημιουργία αυτού του κοινού στρατηγείου είναι, όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των Κούρδων, να αντιμετωπιστεί το διογκούμενο κίνημα των Τζιχαντιστών. 

 Οι πραγματικοί σκοποί όμως είναι να χτυπηθεί με όλα τα μέσα το καθεστώς Άσαντ το οποίο μέχρι σήμερα έχοντας μεγάλη λαϊκή στήριξη κατάφερε να αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία την ξένη εισβολή όλων εκείνων τον δολοφονικών στοιχείων, που εκπορεύονταν από την Τουρκία, το Ισραήλ, και την Αμερική. Στην διεύθυνση αυτού του  κοινού στρατηγείου θα υπάγονται, όπως αναφέρει και η τουρκική εφημερίδα, μια σειρά από δέκα περίπου κουρδικών και συριακών στρατιωτικών οργανώσεων, που θα συνασπιστούν για κοινές πολεμικές επιχειρήσεις.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που έρχονταν τον τελευταίο καιρό για την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ στους Κούρδους, που συνεργάζονται παράλληλα και με το καθεστώς του Ερντογάν για να διοχετεύουν παράνομα το πετρέλαιο του βορείου Ιράκ στα τουρκικά λιμάνια και στη συνέχεια στο Ισραήλ και σε αμερικανικών συμφερόντων προορισμούς. Αυτή η άτυπη αλλά ουσιαστική συμμαχία των Κούρδων με τους Αμερικανούς και το Ισραήλ, είναι η συνέχεια της εδώ και πολλά χρόνια συνεχής υποστήριξης του Ισραήλ στο κουρδικό στοιχείο του Βορείου Ιράκ, που προορίστηκε να παίξει τον ρόλο του πράκτορα των αμερικανικών και των σιωνιστικών συμφερόντων  στην περιοχή. Παράλληλα η συνεργασία των Κούρδων του βορείου Ιράκ με την Άγκυρα, επισφραγίστηκε από τις αλλεπάλληλες επισκέψεις του ίδιου του Μπαρζανί και του γιου του στην τουρκική πρωτεύουσα για την σύναψη μιας σειράς οικονομικών συμφωνιών.

Πέραν όμως των συμφωνιών των Κούρδων με την Άγκυρα, οι Κούρδοι τώρα συντάσσονται στρατιωτικά με τους Αμερικανούς, αλλά και με τους Γερμανούς, που αποφάσισαν να τους εξοπλίσουν κατάλληλα μετατρέποντας τους στον χωροφύλακα της Δύσης στην Μέση Ανατολή. Ερώτημα ίσως είναι η στάση των Κούρδων της Τουρκίας που φιλοδοξούν να παίξουν ηγετικό ρόλο σε όλο το κουρδικό στοιχείο της Μέσης Ανατολής, ερχόμενοι συχνά σε σύγκρουση με τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ.

Οι πληροφορίες όμως για συνεχείς επισκέψεις του ίδιου του αρχηγού της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, στο Ιμραλί, όπου είχε επαφές με τον ίδιο τον Οτσαλάν,  δείχνουν πως ο άλλοτε αρχηγός των Κούρδων και το πάλαι ποτέ «φόβητρο» της Τουρκίας, έχει γίνει πλέον ο άμεσος συνομιλητής της Άγκυρας.
Είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστο το κουρδικό στοιχείο της Μέσης Ανατολής να παίξει τελικά τον ρόλο καταλύτη υπέρ των αμερικανοσιωνιστικών συμφερόντων για την επιβολή της Νέας Τάξης στην περιοχή, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των Τζιχαντιστών.


Εδώ φαίνεται καθαρά ποιος είναι και ο ρόλος της δημιουργίας του εξτρεμιστικού ισλαμικού κινήματος, που έχει σκορπίσει την φρίκη του θανάτου ειδικά στους χριστιανούς της περιοχής. Σημειωτέον ότι αυτές οι κινήσεις των Κούρδων έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του Ιράν, που έχει αντιληφθεί πλήρως τον ύποπτο ρόλο του  κουρδικού στοιχείου ενώ παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Λαβρώφ, που προειδοποίησε αυτή την ανίερη συμμαχία να μην επέμβει σε βάρος του Άσαντ στην Συρία.

Όπως φαίνεται το παιχνίδι στην Μέση Ανατολή «χοντραίνει» ακόμα περισσότερο με επίκεντρο πάντα τις ενεργειακές πηγές και τους ενεργειακούς αγωγούς.  Αναμένονται και νέες σημαντικές ανακατατάξεις ενώ η επανεμφάνιση της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο με την εκ νέου κάθοδο ρωσικού στόλου στην περιοχή, δίνει άλλη μια εικόνα της κρισιμότητας των εξελίξεων. 


Οι λανθασμένες επιλογές των Κούρδων, που λογαριάζουν συχνά χωρίς τον «ξενοδόχο», πολύ πιθανόν να τους στοιχήσουν το ναυάγιο του πάγιου αιτήματος τους δηλαδή την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου