Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Το «Ισλαμικό Κράτος» πουλάει πετρέλαιο στην Τουρκία

 
Έρευνα η οποία διεξήχθη για τους πόρους του «Ισλαμικού Κράτους», έδειξε ότι η οικονομική του δύναμη αντλείται και από το λαθρεμπόριο πετρελαίου το οποίο γίνεται κατά κόρον στις νότιες περιοχές της Τουρκίας, αποφέροντας κέρδος στους τζιχαντιστές εκατομμυρίων δολαρίων με τα οποία αγοράζουν όπλα από το διεθνές παραεμπόριο και προβαίνουν συνεχώς σε νέες προσλήψεις εθελοντών από όλον τον κόσμο για επάνδρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης.


Το σχετικό ζήτημα έχει τεθεί επανειλημμένα από διεθνείς αναλυτές, αλλά και μέσα από την αντιπολίτευση της Τουρκίας.

Το θέμα αναδεικνύει τώρα και η αμερικανική ηλεκτρονική έκδοση «Daily Beast». Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης, στην Τουρκία «εξάγονται» τέσσερις χιλιάδες τόνοι ντίζελ ημερησίως, ποσότητες που αντλούνται από τις πετρελαιοπηγές της ανατολικής Συρίας.

Η μεταφορά, κατά τον συνήθη τρόπο, γίνεται είτε με φορτηγά καυσίμων είτε (για μεγάλες ποσότητες) με σωλήνες που έχουν εγκατασταθεί στις δύο πλευρές των συνόρων (Τουρκίας- Συρίας) που κατασκευάζονται τη νύχτα και κατόπιν καλύπτονται με χώμα.
Έρευνες που διεξήγαγε η μυστική υπηρεσία του τουρκικού στρατού, δείχνουν ότι με τους τρόπους αυτούς το «Ισλαμικό Κράτος» κερδίζει κάθε μήνα περισσότερα από $ 15 εκατομμύρια.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το λαθρεμπόριο του ντίζελ έχει μεγάλο ενδιαφέρον στην Τουρκία και πωλείται στη «μαύρη αγορά» για μόλις 70 σεντς δολαρίου ΗΠΑ, ανά λίτρο, που είναι πολύ μικρότερο από την επίσημη τιμή των 1,85 δολαρίων που πωλείται στα τουρκικά πρατήρια βενζίνης.

Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές και μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν δημοσίως την Άγκυρα ότι «υποστηρίζει τους μαχητές της ΄νέας ταυτότητας’. Αφού ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αρνούνται να κατονομάσουν ως τρομοκρατική οργάνωση το ‘Ισλαμικό Κράτος’, ενώ το τουρκικό έδαφος χρησιμοποιείται για παροχή όπλων και εξοπλισμού στην οργάνωση των τζιχαντιστών, και έρχονται χωρίς άδεια στο τουρκικό έδαφος για να «ξεκουραστούν» [να συνευρεθούν με τουρκάλες] και μέσω της Τουρκίας έρχονται και φεύγουν όλοι οι λεγόμενοι από τους Τούρκους «μαχητές της ομάδας».

Ωστόσο, η Άγκυρα απορρίπτει όλες αυτές τις καταγγελίες και ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής και στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Chelaletin Yavuz, όπως λέει το δημοσίευμα, «Η Τουρκία έχει δεμένα τα χέρια», γιατί οι αρχές φοβούνται μια πιθανή επίθεση από μέλη της «οργάνωσης χωρίς ταυτότητα» σε τουρκικές περιοχές.

Αυτός είναι ο λόγος κατά τον αναλυτή, που ο τουρκικός στρατός δεν έχει αντιμετωπίσει έως τώρα τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους-ΙΚ.

Πιστεύει, ακόμη, ότι η Άγκυρα είναι πολύ προσεκτική, αφού το ΙΚ κρατά από τον Ιούνιο 49 Τούρκους πολίτες.

Φυσικά, καμία αναφορά δεν γίνεται, ότι σε εκείνο που δεν κατάφερε η αντιπολίτευση της Συρίας, επί τρία χρόνια, να διαλύσει τη Συρία και την κρατική υπόσταση του Ιράκ, φαίνεται να έχει επιτύχει σε μερικούς μήνες το Ισλαμικό Κράτος, με απώτερο όφελος την τουρκική επεκτατική πολιτική.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου