Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ISIS και πόλεμος στο Ιράκ: 30 σημεία από τους Wu Ming…

 
 1. Ένα μήνα πριν, το PKK[1] μπέρδεψε τις προβλέψεις για την έκβαση του πολέμου στο Βόρειο Ιράκ / Νότιο Κουρδιστάν. Σήμερα, είναι η βασική δύναμη απέναντι στις δυνάμεις του ISIS[2] στην περιοχή.

1β. Αναφερόμαστε απλούστερα στο PKK συμπεριλαμβάνοντας όμως και τις δυνάμεις του στην «εξαδέλφη» Συρία, οι οποίες συνέβαλαν στην απελευθέρωση από τις δυνάμεις του ISIS του Δυτικού Κουρδιστάν.

2. Για το ρόλο αυτό του PKK, παίρνονται αυτή την περίοδο οι περισσότερες αποφάσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και μιλάνε για αυτό τα παγκόσμια ΜΜΕ.

3. Ένα από τα κλειδιά για να αντιληφθούμε την κατάσταση είναι ακριβώς το τι συνέβη στο «συριακό» τμήμα του Κουρδιστάν, τη σημερινή ελεύθερη ζώνη της Rojava.

4. Για σχεδόν δύο χρόνια, οι Συρο-κούρδοι αντάρτες (YPG
[3]) προκάλεσαν βαριά πλήγματα στις δυνάμεις του ISIS και το ίδιο συμβαίνει εδώ και περίπου ένα μήνα στο Ιράκ.

5. Τώρα, προσπαθήστε να ψάξετε στις Ιταλικές εφημερίδες, στο διάστημα των τελευταίων 30 ημερών τις λέξεις: PKK, YPG, Rojava.


6. To PKK είναι μία δύναμη κοσμική, σοσιαλιστική και φεμινιστική. Στη Μέση Ανατολή. Και οδηγεί τη λαϊκή αντίσταση απέναντι στις δυνάμεις του ISIS.

7. Υπάρχουν και άλλοι που αντιστέκονται στις δυνάμεις του ISIS, με περιστατικά ένοπλων εξεγέρσεων και ανταλλαγής πυρών ακόμα και από πληθυσμούς Σουνιτών Αράβων.

8. Ορθότερα, οι δυνάμεις στις οποίες αναφερόμαστε ως ISIS θεωρείται πως είναι το τέρας του Φρανκενστάϊν που γεννήθηκε από τον πόλεμο του Μπους και την Αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή.

9. Για αυτό τον πρωτοπόρο ρόλο (σ.τ.μ.: του PKK), τα ΜΜΕ δεν λένε κουβέντα. Στο σενάριο υπάρχουν μόνο οι δυνάμεις του ISIS, οι φιλοαμερικανικές ομάδες στην περιοχή και οι στρατοί των ΗΠΑ και της ΕΕ.

10. Υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι χθές δεν γνώριζαν τι είναι το ISIS και σήμερα λένε ότι χωρίς την παρουσία των ΗΠΑ θα βιώναμε την επέλαση των βαρβάρων, ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι, κτλ.

11. Aπό την άλλη πλευρά, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν περίμεναν αυτή τη σκατένια λάβα συνειδητοποίησης των δικών μας «λεόντων του πληκτρολογίου» για να αντιπαρατεθούν (και να επικρατήσουν) με τις δυνάμεις του ISIS.

12. Ενώ το PKK και οι σύντροφοι του αναχαιτίζουν τη δράση του ISIS και σώζουν πολίτες, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεχίζουν να το διατηρούν στη λίστα με τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

13. Tη μέρα που το PKK και το YPG παρενέβησαν στο Βόρειο Ιράκ, εμείς ασχολούμασταν με νέα και αναλύσεις σχετικά με την κατάσταση και τη μάχη ενάντια στις δυνάμεις του ISIS.

14. To PKK και το ΥPG παρενέβησαν όταν οι δυνάμεις φιλοαμερικανών Κούρδων μαχητών διαλύονταν από τις επελαύνουσες δυνάμεις του ISIS στο Sengal και σε άλλες περιοχές.

15. Οι δυνάμεις του ISIS βρίσκονταν στο Βόρειο Ιράκ για εβδομάδες σφάζοντας, βιάζοντας και αποκεφαλίζοντας, σε περιοχές που τελικά απελευθερώθηκαν από το PKK και το YPG.

16. Ενώ οι δυνάμεις του ISIS, έκαναν όλα αυτά ο Ομπάμα έκανε αναφορά σε ορόσημο (σ.τ.μ.: αναφορικά με τη βιαιότητα του ISIS στην περιοχή). Απλά, μόλις το PKK και το YPG βρέθηκαν «εκτός πεδίου», ανακοίνωσε το βομβαρδισμό της περιοχής (σ.τ.μ.: εδώ η αναφορά γίνεται σχετικά με την απελευθέρωση αμάχων πληθυσμών στην οροσειρά Sinjar, με όλες τις μαρτυρίες να αναφέρουν πώς οι Κούρδοι μαχητές απελευθέρωσαν την περιοχή επιχειρώντας από τις 5 ως τις 7 Αυγούστου, ενώ οι Αμερικάνοι ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους στις 8 του μήνα).

17. Eπαναλαμβάνουμε: Οι ιταλικές εφημερίδες αναφέρθηκαν από λίγο ως καθόλου στο συγκεκριμένο γεγονός. Η απόδειξη είναι απλή, αρκεί να κάνετε μια σύντομη έρευνα.

18. Μετά τη δολοφονία του Foley (σ.τ.μ.: του δημοσιογράφου που είχε απαχθεί και σκοτώθηκε on camera από τις δυνάμεις του ISIS), βρισκόμαστε μπροστά στον ηθικό εκβιασμό: Ή με τις ΗΠΑ ή με το ISIS. Λες και ο ένας δεν κατηγορεί την ύπαρξη του άλλου.

19. Λες και δεν υπάρχει εχθρός στο πεδίο της μάχης για να αντιμετωπιστεί, η ανεξέλεγκτη δράση των δυνάμεων του ISIS δεν φαίνεται να κινεί το ενδιαφέρον των «γερακιών» μας.

20. Παρεπιπτόντως, υπάρχουν πολλές γυναίκες μαχήτριες (σ.τ.μ.: από την πλευρά του PKK και του YPG) στην πρώτη γραμμή των μαχών. Πώς μπορεί να το αντέχει αυτό ένα τέρας του μισογυνισμού όπως το ISIS;

21. Όποτε οι ΗΠΑ επενέβησαν στη Μέση Ανατολή, δημιούργησαν τα μεγαλύτερα τέρατα, λένε τώρα πολλοί Αμερικάνοι αναλυτές.

22. Όποιος πιστεύει ακόμα ότι οι ΗΠΑ θα βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και θα ομαλοποιήσουν την κατάσταση στο Ιρακ, είναι παραπλανημένος.

23. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν (αν και μόνο φαινομενικά) διάφοροι ηλίθιοι που έχουν συναλλαγές με το ISIS στα πλαίσια μιας αντι-ιμπεριαλιστικής στάσης.

24. Το ISIS είναι μια πολυεθνική δύναμη εισβολής με σκοπό όχι την «απελευθέρωση» αλλά την κατάκτηση εδαφών. Είναι κλέφτες καπιταλιστές.

25. Το ISIS και μόνο από το όνομα του, είναι ένα αποικιακό και ιμπεριαλιστικό σχέδιο. «Υπο-ιμπεριαλιστικό» (πρωτότυπο: «Sub-imperialista») αν προτιμάτε. Δεν υπάρχει καμιά απελευθέρωση εντός του Χαλιφάτου.

26. Το ISIS γεννήθηκε μέσα από αντιδραστικές δυνάμεις (σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο) και φιλοδοξεί να αποκτήσει το status μιας αντιδραστικής δύναμης.

27. Ο «αντι-ιμπεριαλισμός των ηλιθίων» βασίζεται σε μία δισδιαστατη σκέψη: «Ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου».

28. Aλλά δεν είναι πάντα ο εχθρός του εχθρού μου «πραγματικός» εχθρός του, αλλά πέρα από αυτό είναι συχνά με τον ίδιο τρόπο και αυτός εχθρός μου.

29. Το να θεωρείς ότι πρέπει να είσαι λίγο πιο «μαλακός» με το ISIS για να είσαι εναντίον των ΗΠΑ, είναι παραλογισμός. Όποιος το θεωρεί αυτό, είναι εχθρός, τελεία και παύλα.

30. Από την άλλη όποιος λέει ότι για να είσαι εναντίον του ISIS πρέπει να υποστηρίξεις τις επεμβάσεις των ΗΠΑ, τότε μιλάμε για κάποιον που είτε αγνοεί τα γεγονότα είτε είναι απατεώνας.

 
[1] Partiya Karkerên Kurdistan: το Κόμμα των Εργατών του Κουρδιστάν, με ιδρυτή και ιστορικό ηγέτη τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
[2] Islamic State of Iraq and Syria: Τζιχαντιστές, που ανακήρυξαν τις περιοχές που ελέγχουν σε Χαλιφάτο και έχουν διακηρυγμένο σκοπό τη δημιουργία Ισλαμικού Κράτους στο οποίο θα προσαρτηθούν οι περιοχές στις οποίες κατοικούν Μουσουλμάνοι και θα βρίσκεται υπό την εξουσία του ανώτατου θρησκευτικού και πολιτικού άρχοντα, του Χαλίφη.
[3] Yekîneyên Parastina Gel: Μονάδες Λαϊκής Προστασίας, αποτελούν το ένοπλο κομμάτι της Ανώτατης Κουρδικής Επιτροπής του Συριακού τμήματος του Κουρδιστάν (Δυτικό Κουρδιστάν).



Πηγή.
https://barikat.gr/content/isis-kai-polemos-sto-irak
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου