Λίγες ημέρες μετά την Αργεντινη, που βρήκε λεφτα απο την Κίνα αντί να… χρεοκοπήσει! Τι ύβρις…
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έγινε γνωστό ότι η Ρωσία και η Αίγυπτος συμφώνησαν να επεκτείνουν το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία και την αύξηση της προσφοράς προς τη Ρωσία της αιγυπτιακής γεωργικής παραγωγής κατά 30%, όπως αναφέρθηκε στη δημοσίευση της Ngr- Maariv, που επικαλέστηκε τη ρωσική ιστοσελίδα «Вестник Кавказа» – Κήρυκας του Καυκάσου.
Καθώς η Ευρώπη έχει εισαγάγει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η τελευταία έχει προβεί σε κατάλογο απαγορευμένων αγαθών από τις ευρωπαϊκές χώρες, ο Πούτιν χτίζει, με μεγάλη επιτυχία, τις επαφές στη Μέση Ανατολή.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συμφώνησαν για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Τελωνειακής Ένωσης, η οποία, εκτός από τη Ρωσία περιλαμβάνει τη Λευκορωσία και το Καζακστάν. Αυτό σημαίνει την εισαγωγή μιας απλοποιημένης διαδικασίας, για την απελευθέρωση των αιγυπτιακών προϊόντων στη ρωσική αγορά. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η δυνατότητα δημιουργίας ενός Κέντρου Logistics για τους Αιγυπτίους στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Η Αίγυπτος με τη σειρά της, είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής του ρωσικού σιταριού και το επόμενο έτος σχεδιάζεται να αγοράσει τουλάχιστον 5 έως 5,5 εκατομμύρια τόνους και οι δύο πλευρές συζήτησαν το ενδεχόμενο της επέκτασης της στρατιωτικής- τεχνικής συνεργασίας, καθώς και τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
Μετά τη συνάντηση, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η Αίγυπτος βγήκε από τη ζώνη της αμερικανικής επιρροής και αυτό δημιουργεί πρόσθετες ευκαιρίες για τη Ρωσία.
Ο επικεφαλής του Καυκασιανού Ινστιτούτου, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βλαντίμιρ Γεβσέγεβ, πιστεύει ότι η Αίγυπτος, μια χώρα προσανατολισμένη στον αραβικό κόσμο, η δημιουργία μια ισχυρής σύνδεσης με την Ρωσία, θα επηρεάσει, σαφώς, όχι μόνο τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, αλλά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα έχει ένα σοβαρό αντίκτυπο στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην μεγάλη αυτή περιοχή.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος θα υπενθυμίσει το ρόλο που έπαιξε η Αίγυπτος το περασμένο φθινόπωρο, ενώ συζητούσαν το ενδεχόμενο χρήσης βίας στη συριακή σύγκρουση. Η απόφαση, ακόμη, της Αιγύπτου να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, δηλώνει από μόνη της την εδραίωση μιας μακροχρόνιας σχέσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της NRG-Maariv, το Δεκέμβριο του 2013, έγινε γνωστό ότι η Αϊγυπτος είχε συζητήσει το ενδεχόμενο αγοράς ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού ύψους πάνω από 2 δις δολάρια.
Ειδικότερα συζητήθηκε η αγορά Mig-29 (μέχρι τώρα η Αίγυπτος αγόραζε μαχητικά F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες), ελικόπτερα Mi-24, συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων «Buk-M2» και αντιαρματικά βλήματα και πολλά άλλα.
Υπενθυμίζεται ότι η στροφή προς τη Ρωσία έγινε μετά την άρνηση των ΗΠΑ να πωλήσει παρόμοια όπλα στην νέα αρχή της Αιγύπτου το περασμένο έτος.
echedoros-a
Hellasforce.com
olympia.gr
Αναρτήθηκε από Λίθος Φωτός
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου