Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Δέκα λόγοι που εξηγούν το ταρακούνημα της Μέσης Ανατολής

 
Οι ισλαμιστές τζιχαντιστές κερδίζοντας τον έλεγχο της Μοσούλης στις 9 Ιουνίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, μια σημαντική ποσότητα των όπλων έπεσε στα χέρια τους, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό, και ένας ανοιχτός δίαυλος για να κατακτήσουν τις πόλεις Τικρίτ και Σαμάρα, ίσως και την πρωτεύουσα της Βαγδάτης.

 
Οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν καταλάβει το Κιρκούκ. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι οι αραβικές εξεγέρσεις ξεκίνησαν το 2010, γνωστές ως Αραβική Άνοιξη. Εδώ είναι δέκα λόγοι που εξηγούν το γιατί είναι έτσι.
Περιφερειακή απειλή:
Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), μια ομάδα που ορίζεται στην Δύση ως τρομοκρατική, είναι σε θέση να ανατρέψει τις κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας, και ίσως πιο πέρα - αρχής γενομένης με την Ιορδανία. Τα σχεδόν για πάνω από 100 χρόνια σύνορα Ιράκ-Συρίας, δύο αποικιακές δημιουργίες, μπορεί να διαγραφούν από τον χάρτη σηματοδοτώντας το τέλος της ύπαρξή τους ως ενιαία κράτη, ανατρέποντας έτσι την πολιτική τάξη της Μέσης Ανατολής, όπως αυτή προέκυψε από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δικαιολογημένα οι Δυτικές κυβερνήσεις ΗΠΑ καλούν την οργάνωση ISIS ως «απειλή για ολόκληρη την περιοχή».

Απροσδόκητη δύναμη: Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν ότι η πιο ακραία και βίαιη μορφή του ισλαμισμού, όπως αντιπροσωπεύεται από την αλ-Κάιντα και άλλες παρόμοιες ομάδες, μπορεί να πάει πέρα από την τρομοκρατία και να σχηματίσει παραστρατιωτικές ομάδες ανταρτών που είναι σε θέση να κατακτήσουν και να ελέγχουν έδαφος, αμφισβητώντας τις κυβερνήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η ISIS ενώνει τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, τη αλ-Σαμπάαμπ στη Σομαλία, τη αλ-Νούσρα στη Συρία, την Ανσαρ Ντάιν στο Μάλι και την Μποκο Χαράμ στη Νιγηρία.


Μουσουλμάνοι μισούν τον ισλαμισμό: Χάρη στην άγρια φήμη της ISIS, η οποία έχει ως έδρα την πρωτεύουσα της Ράκκα, στη Συρία και αλλού, μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αναζητήσει την φυγή. Στην Μοσούλη εκτιμάται ότι περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της από σχεδόν δύο εκατομμύρια, έχει τραπεί σε φυγή. Ο τρέχων γύρος βαρβαρότητας της ISIS θα καταστήσει τον ισλαμισμό αντιπαθητικό σε πολλά περισσότερα εκατομμύρια μουσουλμάνους.


Απόλυτη απογοήτευση: Ως εκ τούτου, όσο και επικίνδυνες να είναι οι οργανώσεις τύπου αλ-Κάιντα τύπου, τελικά δεν μπορούν να βγουν νικητές (με την έννοια ενός χαλιφάτου και την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου), διότι ο εξτρεμισμός τους και αποξενώνει τους μουσουλμάνους, και θεωρείται ως μια απειλή προς καταπολέμηση από τους μη-μουσουλμάνους. Στο τέλος, περισσότερο προσεκτικές μορφές του ισλαμισμού (π.χ., εκείνη του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία) έχουν το μεγαλύτερο δυναμικό, επειδή απευθύνονται σε ένα ευρύτερο στρώμα μουσουλμάνων και ανησυχούν τους μη-μουσουλμάνους λιγότερο.


Σουνίτες εναντίον Σιιτών: Οι στρατιωτικές επιτυχίες της ISIS απειλούν άμεσα την κυριαρχία των σιιτών, το φιλο-ιρανικό καθεστώς του Ιράκ. Η Τεχεράνη δεν θα μπορούσε να επιτρέψει να συντριβούν. Κατά συνέπεια, ιρανικές δυνάμεις έχουν ήδη προστρέξει να βοηθήσουν στην ανακατάληψη της Τικρίτ και το Ιράν έχει υποσχεθεί μεγαλύτερη συμμετοχή στα δρώμενα. Αυτό φαίνεται σαν ένα αντίγραφο των εθνοτικών γραμμών στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, με τους σουνίτες τζιχαντιστές υποστηριζόμενοι από την Τουρκία να επαναστατούν εναντίον μιας κεντρικής κυβέρνησης με σιιτο-ιρανικό προσανατολισμό. Όπως και στη Συρία, αυτή η αντιπαράθεση αναμένεται να οδηγήσει σε μία ακόμη μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή, όπως οι ισλαμιστές μάχονται ο ένας εναντίον του άλλου, εξυπηρετώντας έτσι τα δυτικά συμφέροντα.


Το φράγμα της Μοσούλης: Στη δεκαετία του 1980 Σαουδάραβες και άλλοι Άραβες χρηματοδότησαν την κατασκευή ενός φράγματος στον ποταμό Τίγρη, περίπου 35 μίλια βορειοδυτικά της Μοσούλης. Κακοτεχνίες κατά την κατασκευή είχαν ως αποτέλεσμα το φράγμα να πλήττεται από διαρροές και έκτοτε χρειάζεται συνεχή αρμολόγηση και άλλα ακριβά μέτρα για την αποφυγή μιας κατακλυσμικής κατάρρευσης. Η ISIS θα συνεχίσει αυτές οι εργασίες επισκευής; Εάν αμελήσει τα σχετικά με αυτό το φράγμα, θα απειληθεί όχι μόνο Μοσούλη, αλλά ένα μεγάλο μέρος του κατοικείσιμου Ιράκ θα πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες.
Aμερικανική αποτυχία: Πιο ξεκάθαρα από ποτέ, η επιτυχία των δυνάμεων της ISIS εκθέτει τον εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο της υπό αμερικανικής ηγεσίας εισβολής στο Ιράκ (και στο Αφγανιστάν), ο οποίος στοίχισε τη Δύση χιλιάδες ζωές και πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Οι φανταχτερές προσόψεις ιδρυμάτων, κατασκευασμένα υπό αμερικανική αιγίδα, και αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από αποτυχημένα νοσοκομεία έως το Μέγαρο Εθνικής Συμφωνικής του Ιράκ, είναι σήμερα εκθέματα ενός μέγα φιάσκου. Οι μαχητές της ISIS στέκονται θριαμβευτικά πάνω σε αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικό εξοπλισμό της άλλοτε μεγάλης αμερικανικής ελπίδας για «μιασταθερή, δημοκρατική και ευημερούσα χώρα του Ιράκ».


Ρεπουμπλικάνοι: Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν άδικα τον Μπαράκ Ομπάμα για τις νίκες της ISIS. Ο Τζόρτζ Μπους ήταν αυτός που υπέγραψε τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσία στο Ιράκ κατά το 2011.
Δημοκρατικοί: Η εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν πριν από τρία χρόνια ήταν ένα σημαντικό συμβολικό βήμα - της εκδίκησης. Αλλά αυτή η πράξη δεν έφερε καμία πραγματική αλλαγή και ήρθε η ώρα για τις ΗΠΑ και την κυβέρνησή τους να σταματήσουν την θριαμβολογία για την ήττα της αλ-Κάιντα. Στην πραγματικότητα, η αλ-Κάιντα και οι συνεργάτες της είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ, έχοντας μετακινηθεί από τη διενέργεια τρομοκρατικών ενεργειών σε μια πολιτική κατάκτησης εδάφους. Η ευημερία των Αμερικανών και των άλλων Δυτικών χωρών εξαρτάται από την αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας και τις δέουσες ενέργειες.


Δυτική πολιτική: Αυτό είναι βασικά ένα πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, και οι Δυτικές δυνάμεις αναμένεται ότι αποσκοπούν να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα, δεν μπορούν να λύσουν τις κρίσεις της Μέσης Ανατολής. Η Τεχεράνη, και όχι η Δύση, αναμένεται ηγηθεί του αγώνα κατά της ISIS σε περιφερειακό επίπεδο.

fox2magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου