Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ MADE IN CHINA


Εν όψει του Πάσχα, το καταναλωτικό πνεύμα και οι αγορές παιχνιδιών είναι η κυρίαρχη τάση που αντιπροσωπεύει κάθε οικογένεια. Αγοράζοντας όμως, ένα παιχνίδι, σχεδόν κανείς από εμάς δεν αναρωτιέται πώς έφτασε στα χέρια μας. Ο Γερμανός φωτογράφος Michael Wolf, επιχειρεί την καταγραφή της ζωής των εργατών, αποκαλύπτοντας τις συνθήκες εργασίας στα κολοσσιαία εργοστάσια παιχνιδιών της Κίνας.

Περίπου το 75% των παιχνιδιών παγκοσμίως, προέρχονται από την Κίνα. Πέρα από την γνωστή πραγματικότητα που ορίζει πως τα φθηνά παιχνίδια κινεζικής κατασκευής είναι κακής ποιότητας, ο φωτογραφικός φακός του Γερμανού Michael Wolf ξεδιπλώνει μία αθέατη πλευρά, ακριβώς έτσι όπως την βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι που δουλεύουν στα εργοστάσια κατασκευής παιχνιδιών. Η σύλληψη της ιδέας του φωτογράφου έγινε πράξη, με τίτλο “The Real Toy Story”στο “Business Insider” το 2006. Τα έργα του κάνουν ακόμα τον γύρο του τύπου διεθνώς, και θα ήταν καλό να γνωρίζουμε την αλήθεια κάθε φορά που το εορταστικό πνεύμα μας κυριεύει.


Σχόλιο Μύθος ή Πραγματικότητα: Οι φυλακές στην Κίνα είναι ένα τεράστιο εργοστάσιο παιχνιδιών, που σε κάποια παιδάκια, κάπου, θα προσφέρει μια ολιγοήμερη χαρά ενώ σε κάποια άλλα πολυετή σκλαβιά.


Φωτογραφίζοντας τα πορτραίτα των εργατών σε πέντε εργοστάσια της Κίνας, διαπιστώθηκε ότι το υψηλό επίπεδο φτώχειας σε πολλές αγροτικές περιοχές της Κίνας οδηγεί πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν τέτοιες θέσεις εργασίας στις πόλεις. Τι ακριβώς όμως συμβαίνει, σε αυτές τις θέσεις, εκεί όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να δουλεύουν νυχθημερόν; Ποιες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες, γίνεται η μαζικότερη παραγωγή πλαστικών παιχνιδιών στον κόσμο;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου