Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ο Κθούλου; To εγκαταλελειμένο νησί στην Ανταρκτική θυμίζει απόκοσμο τρόμο...

Ακόμη και το όνομα "Νησί της Απάτης" περιέχει τρόμο σ' αυτό το όνομα και για ένα πολύ καλό λόγο: Αυτό το μικρό, άγονο νησί στα Νότια Σέτλαντς (κοντά στη χερσόνησο της Ανταρκτικής), καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από μια σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων...

και σήμερα αυτά τα δυσοίωνα σκουριασμένα ερείπια είναι τα απομεινάρια απ' ότι ήταν κάποτε μια ακμάζουσα στρατιωτική βάση και ένα λιμάνι για τα φαλαινοθηρικά.



Κατά ειρωνικό τρόπο, το νησί απάτης θεωρήθηκε πολύ ασφαλές λιμάνι ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν ένα λιμάνι για τα πλοία της Νορβηγικής-Χιλιανής Εταιρείας Φαλαινοθηρίας και αργότερα μια βάση για την Royal Air Force της Βρετανικής Αεροπορίας και ένα βρετανικό επιστημονικό σταθμό στην Ανταρκτική.


Δυστυχώς επίσης κάθεται πάνω σε ένα ενεργό ηφαίστειο και τεράστιες εκρήξεις το 1967 και το 1969 (μαζί με τις μαζικές κατολισθήσεις που ακολούθησαν) κατέστρεψαν ένα μεγάλο τμήμα του νησιού, καθιστώντας το σχεδόν εντελώς ακατοίκητο... εκτός από το νεκροταφείο, την τελευταία κατοικία για 45 από τους κατοίκους του νησιού.


Ενώ η απομακρυσμένη θέση του, το καθιστά λιγότερο από ένα δημοφιλές μέρος για τους αστικούς εξερευνητές, η μετά-αποκαλυπτική ατμόσφαιρα είναι σίγουρα φιλόξενη για τους φωτογράφους για τους τεράστιους, ανατριχιαστικούς εγκαταλελειμμένους χώρους και είναι ήδη χαρακτηριστικά σε blogs όπως το Urban Ghosts Media και το Planet D, όπου μπορείτε να βρείτε πιο σουρεαλιστικές και στοιχειωμένες φωτογραφίες των σκουριασμένων μεταλλικών δεξαμενών και τα γιγάντια οστά φάλαινας που βρίσκονται διάσπαρτα στο τοπίο.

Μετάφραση-Απόδοση στα Ελληνικά
ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Πηγές:
http://www.flickr.com/photos/wili/
http://theplanetd.com/deception_island_antarctica/
http://www.urbanghostsmedia.com/2009/11/deception-island-abandoned-outposts-and-spooky-settlements/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου