Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Τι θέλετε ..ρε..Πατριωτιλίκι …τσάμπα; O ….τσάμπας πέθανε κατά την ….εισβολή.Σάλος έχει προκληθεί στη Κύπρο από την αποκάλυψη πρότασης που έχει κάνει ο Γιώργος Θεοφάνους για πραγματοποίηση σειράς συναυλιών με αφορμή τα 40 χρόνια από τη τουρκική εισβολή...Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η πρόταση προβλέπει καταβολή 400.000 ευρώ για την οργάνωση των συναυλιών. Η κυβέρνηση δεν απέρριψε αμέσως την πρόταση και έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι τύγχανε μελέτης, παρά το γεγονός ότι τη παρούσα περίοδο περιορίζονται σημαντικά οι δαπάνες και μειώνονται ακόμα και τα επιδόματα των αναπήρων.


Η έντονη αντίδραση πνευματικών ανθρώπων μάλλον ανατρέπει τους σχεδιασμούς και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας δηλώνουν πως δεν έχουν λάβει καμία απόφαση. Αυτό που τονίζουν πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία, είναι ότι πέραν του οικονομικού κόστους, αποτελεί ντροπή να "γιορτάζεται" με συναυλίες η εισβολή του 1974.

Στις αντιδράσεις απάντησε με ανοικτή επιστολή ο ίδιος ο Γιώργος Θεοφάνους.


 Η επιστολή του ακολουθεί αυτούσια:


"Αγαπητοί μου συμπατριώτες,
Με την ματιά των καινούργιων γενιών αλλά και των γενιών που ζήσαμε τον πόλεμο του 1974 και μεγαλώσαμε με το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, φέτος, 40 χρόνια μετά, μελοποίησα ποιήματα μερικών από τους πιο καταξιωμένους Κύπριους ποιητές (Β. Μιχαηλίδης, Κ. Μόντης, Κ. Χαραλαμπίδης ,Α. Λυκαύγης , Κ. Αγγελίδου, Ν.Μαραγκού κ.α.), ως απλός εκφραστής και συμπαραστάτης στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός Ελληνισμός για επιβίωση αλλά ταυτόχρονα και ως αναγνώριση προς ότι ενέπνευσε τον κάθε ποιητή ξεχωριστά.


Τα ποιήματα αυτά παρουσιάζονται κάτω από τον γενικό τίτλο της μουσικής παράστασης "ΧΑΙΡΕ ΚΥΠΡΟΣ" και αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της αγωνιστικότητας του νησιού μας, ειδικότερα τη σημερινή εποχή που η Κύπρος περνά ίσως την πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της, δοκιμάζεται το πολιτιστικό της πρόσωπο, αλλοιώνεται δημογραφικά ο χώρος της και λεηλατούνται μνημεία του πολιτισμού της.


Η παράσταση θα διανθιστεί και με τραγούδια άλλων αγαπημένων συνθετών-στιχουργών όπως π.χ Μ.Τόκα, N.Yasin, Μ.Θεοδωράκη, Λ.Μαλένη, Γ.Κοτσωνη, Γ.Ανδρέου κ.α. καθώς και διαλόγους/κείμενα γραμμένα από τον καταξιωμένο συμπατριώτη μας Γιώργο Τσιάκκα, τα οποία θα ακουστούν στην παράσταση με τις φωνές μερικών από τους πιο σημαντικούς Κύπριους ηθοποιούς. Επίσης έργα των πιο εμπνευσμένων εικαστικών της Κύπρου θα στολίσουν τις εικόνες και τα βίντεο που θα συνοδεύουν τα μελοποιημένα ποιήματα.


Στην μουσική παράσταση «ΧΑΙΡΕ ΚΥΠΡΟΣ» έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος Κύπριοι τραγουδιστές και ηθοποιοί, παιδιά από τις χορωδίες των μουσικών σχολείων καθώς και η Συμφωνική Ορχήστρα της Κύπρου…. Όλα αυτά δεν είναι τσάμπα.


Στόχος είναι να διεξαχθούν 5 παραστάσεις στην Κύπρο, ξεχωριστά σε κάθε πόλη (ΛΑΡΝΑΚΑ, ΛΕΜΕΣΟΣ, ΠΑΦΟΣ, ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ), από τις 15 ως τις 20 Ιουλίου 2014, με ελεύθερη είσοδο …. αφού θα τα έχουμε πάρει από το κράτος.


Η πρότασή μου, μέσα από αυτή την μουσική παράσταση, είναι να βγάλουμε κάνα φράγκο και …να ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ και να θυμόμαστε την εισβολή, τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τις περιουσίες μας ατενίζοντας το μέλλον του νησιού μας ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ και πάνω απ’ όλα με ανθρωπιά προς τους Τουρκοκυπρίους αλλά και κάθε πολίτη αυτής της χώρας.


Η πρότασή μου για αυτή την παράσταση θα γινόταν ούτως ή άλλως ανεξάρτητα πολιτικής απόχρωσης της κυβέρνησης.
Η πρότασή μου με αυτή την παράσταση είναι να φωνάξουμε μαζί όλοι ΧΑΙΡΕ ΚΥΠΡΟΣ και έχει στόχο την καρδιά του κάθε συμπατριώτη μου που αρνείται να δεχτεί αυτό που συνέβηκε και συνεχίζει να συμβαίνει 40 χρόνια. Γι’ αυτό και σας καλώ να στηρίξετε με το χέρι στην καρδιά αυτή την προσπάθεια…. γιατί έχουμε και ανάγκες. .

Με την δέουσα....τιμή... Γιώργος Θεοφάνους"


ΙΧΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου