Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Νέο νομοσχέδιο στα βήματα του FBI με αφορμή την… «τρομοκρατία»


Ακριβώς όπως είχαμε προβλέψει. Με αφορμή την «τρομοκρατία» η Ελλάδα αποκτάει σιγά-σιγά μεθόδους Μεγάλου Αδελφού με κατάθεση νόμου για την «αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος και Πολιτικής Προστασίας» στα πρότυπα FBI. Στο νέο νομοσχέδιο υπάρχουν σίγουρα και καλά, ωστόσο «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες» και την τεχνολογία μπορεί κάποιος να την χρησιμοποιήσει είτε για καλό είτε για κακό σκοπό.


Στο νέο νομοσχέδιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών με στόχο την παροχή εξελιγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, τόσο στα Σώματα Ασφαλείας όσο και στους πολίτες.

Αναβαθμίζεται αισθητά ο τρόπος συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών (φακέλωμα δηλαδή) για την «πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από εγκληματικές πράξεις και φυσικές καταστροφές», ενισχύεται η διαλειτουργικότητα μεταξύ Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο διοικητικός μηχανισμός των Σωμάτων κατευθύνεται προς μια πιο γρήγορη και αποτελεσματική on-line εξυπηρέτηση πολιτών και απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών.

Στα σχετικά έργα συγκαταλέγεται η ψηφιοποίηση των αρχείων της ΕΛ.ΑΣ. (ψηφιακή αστυνομία), η ηλεκτρονική αναγνώριση- ταυτοποίηση πολιτών (e-ταπ), η αναβάθμιση του εθνικού συστήματος SCHENGEN 2ης γενιάς, το σύστημα ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες (e-ΠτΠ on line), η χρήση ενιαίου αριθμού κλήσης για εντοπισμό και διάσωση (112), το σύστημα καταγραφής τροχαίων παραβάσεων και ατυχημάτων και το σύστημα ψηφιακής ειδοποίησης και αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Η Ελληνική Αστυνομία θα διαρθρώνεται με το καινούργιο σύστημα σε τρεις διακριτούς αυτόνομους κλάδους. Ο ένας είναι ο κλάδος της Τάξης, ο άλλος είναι ο κλάδος της Ασφάλειας και ο τρίτος είναι ο κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων.

Σε ερώτηση, αν στον νέο νόμο, αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ, κάποιες δομές και λειτουργία, είναι αντίστοιχες με αυτές του… FBI, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Όπως είναι το συγκεκριμένο νομοθέτημα ο κλάδος Ασφάλειας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το Ελληνικό… FBI».


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου