Στο νέο νομοσχέδιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών με στόχο την παροχή εξελιγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, τόσο στα Σώματα Ασφαλείας όσο και στους πολίτες.
Αναβαθμίζεται αισθητά ο τρόπος συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών (φακέλωμα δηλαδή) για την «πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από εγκληματικές πράξεις και φυσικές καταστροφές», ενισχύεται η διαλειτουργικότητα μεταξύ Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.
Ο διοικητικός μηχανισμός των Σωμάτων κατευθύνεται προς μια πιο γρήγορη και αποτελεσματική on-line εξυπηρέτηση πολιτών και απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών.
Στα σχετικά έργα συγκαταλέγεται η ψηφιοποίηση των αρχείων της ΕΛ.ΑΣ. (ψηφιακή αστυνομία), η ηλεκτρονική αναγνώριση- ταυτοποίηση πολιτών (e-ταπ), η αναβάθμιση του εθνικού συστήματος SCHENGEN 2ης γενιάς, το σύστημα ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες (e-ΠτΠ on line), η χρήση ενιαίου αριθμού κλήσης για εντοπισμό και διάσωση (112), το σύστημα καταγραφής τροχαίων παραβάσεων και ατυχημάτων και το σύστημα ψηφιακής ειδοποίησης και αντιμετώπισης πυρκαγιών.
Η Ελληνική Αστυνομία θα διαρθρώνεται με το καινούργιο σύστημα σε τρεις διακριτούς αυτόνομους κλάδους. Ο ένας είναι ο κλάδος της Τάξης, ο άλλος είναι ο κλάδος της Ασφάλειας και ο τρίτος είναι ο κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων.
Σε ερώτηση, αν στον νέο νόμο, αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ, κάποιες δομές και λειτουργία, είναι αντίστοιχες με αυτές του… FBI, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Όπως είναι το συγκεκριμένο νομοθέτημα ο κλάδος Ασφάλειας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το Ελληνικό… FBI».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου