Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Η μυστική συνάντηση Πούτιν με Σαουδαράβα πρίγκιπα και οι επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ

Από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου η Σαουδική Αραβία είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι επίκειται τρομοκρατικές ενέργειες στους χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι εάν η Μόσχα δεν συναινούσε σε πρόταση από το Ριάντ αναφορικά με τη Συρία. Την αποκάλυψη είχε κάνει η εφημερίδα The Telegraph και τώρα επανέρχεται στη δημοσιότητα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ.


Οι πληροφορίες ήρθαν ύστερα από έγγραφα τα οποία διέρρευσαν μετά την συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που πραγματοποιήσει ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Bandar bin Sultan επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας.



Στην συνάντηση εκείνη ο Σαουδάραβας πρίγκιπάς είχε ακολουθήσει τη μέθοδο του «καρότου με το μαστίγιο», προσφέροντας στη Μόσχα διάφορες αντιπαροχές εάν η Ρωσία εγκατέλειπε την Συρία και τον Assad αλλά απειλώντας εμμέσως στην περίπτωση που δεν γινόταν κάτι τέτοιο με τρομοκρατικές επιθέσεις!

«Ας εξετάσουμε πως μπορούμε να εγκαθιδρύσουμε μια κοινή στρατηγική στο θέμα του πετρελαίου. Στόχος πρέπει να είναι μια συμφωνία στην τιμή του και στην ποσότητα που παράγεται κάτι που θα κρατήσει τις τιμές σταθερές στην παγκόσμια αγορά;», φέρεται να είχε είπε ο bin Sultan στον Putin κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησής τους.


«Αναγνωρίζουμε το μεγάλο ενδιαφέρον της Ρωσίας για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο Ισραήλ και την Κύπρο. Παράλληλα αντιλαμβανόμαστε την σπουδαιότητα του ρωσικού αγωγού  φυσικού αερίου  από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Δεν μας ενδιαφέρει ένας ανταγωνισμός στις συγκεκριμένες περιοχές, κάθώς μπορούμε να συνεργαστούμε», είπε ακόμη στον Ρώσο πρόεδρο ισχυριζόμενος παράλληλα ότι μιλά και εξ ονόματος της Ουάσιγκτον.


Οι συνομιλίες περιστράφηκαν γύρω από την Σαουδική προσφορά για μια στρατηγική συμμαχία του OPEC με τη Ρωσία για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού, καθώς τα δύο μέρη παράγουν περί τα 40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα καλύπτοντας το 45% της παγκόσμιας παραγωγής.


Οι λεπτομέρειες της συνομιλίας είχαν διαρρεύσει στον  ρωσικό Τύπο αλλά μια περισσότερο λεπτομέρειες αναφορά εμφανίστηκε στην εφημερίδα του Λιβάνου As-Safir η οποία πρόσκειται στην φιλο-ιρανική οργάνωση της Hezbollah η οποία έχει εχθρικές σχέσεις με τη Σ. Αραβία.


Όπως ανέφερε η λιβανέζικη εφημερίδα ο Bandar δεσμεύτηκε να διαφυλάξει την ασφάλεια της ρωσικής ναυτικής βάσης στην Ταρτούς και των ρωσικών συμφερόντων στη Συρία μαζί με την προσφορά της συμμαχίας του OPEC με τη Ρωσία εάν η τελευταία απέσυρε την υποστήριξή της στον Assad και δεν αντιδρούσε καθόλου στην κατάρρευση του συριακού καθεστώτος.


Στην αντίθετη περίπτωση όμως και δεν επερχόταν μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ριάντ ο Bandar προειδοποίησε για επιθέσεις Τσετσένων ισλαμιστών στους χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι.


«Μπορώ να σας εγγυηθώ την προστασία των Ολυμπιακών αγώνων του 2014. Οι ομάδες των Τσετσένων που απειλούν την ασφάλειά τους ελέγχονται από εμάς», φέρεται να είπε ο Σαουδάραβας επίσημος στον Putin.


Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ένοπλες ομάδες των Τσετσένων που δρουν στη Συρία είναι εργαλείο πίεσης το οποίο μπορεί να «ανάβει» ή να «σβήνει» κατά το δοκούν.


«Τους χρησιμοποιούμε  εναντίον του συριακού καθεστώτος αλλά δεν θα έχουν κανένα ρόλο στη μελλοντική Συρία», φέρεται να ισχυρίστηκε ο Σαουδάραβας επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του.


Είναι αλήθεια πως ο Putin είχε δώσει σημάδια πως ήθελε τη δημιουργία ενός καρτέλ πετρελαίου από την «Διακήρυξη της Μόσχας» τον Ιούλιο για την άμυνα απέναντι σε «άδικες πιέσεις» όπως είχε πει. Πάντως η Σαουδική Αραβία, όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές είναι άγνωστο τι εγγυήσεις για την τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να προσφέρει στη Μόσχα πέρα αυτών που μπορεί να ασκήσει το Κατάρ αλλά κιαι σε άλλες χώρες της περιοχής προκειμένου να μειώσουν την παραγωγή του.


Από την άλλη όμως το Κατάρ κατά κύριο λόγο, θέλει την πτώση του Assad για να μπορέσει να περάσει τον αγωγό φυσικού αερίου μέσα από τη Συρία προς την Ευρώπη έχοντας το τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο μετά τη Ρωσία και το Ιράν και ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στο νότιο Pars.


Σε ένα τέτοιο βέβαια ενδεχόμενο, δηλαδή πτώσης του Assad και δημιουργίας του αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ – το οποίο τώρα μεταφέρεται μέσω του περσικού Κόλπου- η Ρωσία αποκτά ένα ακόμη ανταγωνιστή μετά το Αζερμπαϊτζάν.


Σε μια τέτοια περίπτωση οι ΗΠΑ θα ολοκλήρωναν το σχέδιό τους για τον εν μέρη αποκλεισμό του ρωσικού φυσικού αερίου από την Ευρώπη  και κατά συνέπεια πλήττοντας τη ρωσική οικονομία.

Παράλληλα η πτώση Assad θα απέκλειε και την πιθανότητα δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου από το Ιράν μέσω Συρίας ο όποιος θα κατέληγε στη Μεσόγειο. .


Από την άλλη όμως εάν η Μόσχα δεχόταν την προσφορά της Σ. Αραβίας η τελευταία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου ενισχύοντας την τιμή του μαύρου χρυσού ωφελώντας έτσι τη ρωσική αγορά, αλλά και αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο η απότομη αύξηση να οδηγούσε σε ένα παγκόσμια ύφεση με κίνδυνο την πτώση της ζήτησης για πετρέλαιο.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε μείνει εντελώς ασυγκίνητος από την σαουδαραβική προσφορά.


«Θεωρούμε ότι το καθεστώς του Βashar Al Assad είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος του συριακού λαού και όχι αυτοί που τρώνε τα συκώτια», είχε πει σε συνάντησή του με το Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron.


Τότε ο Bandar είχε πει πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πλην αυτής της στρατιωτικής επέμβασης σε περίπτωση που η Ρωσία αρνηθεί τη συμφωνία, εννοώντας βέβαια την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ ύστερα από την όπως αποδείχθηκε, προβοκατόρικη επίθεση με χημικά στη Δαμασκό.


Στρατιωτική επέμβαση η οποία βέβαια δεν πραγματοποιήθηκε μετά το διπλωματική «τρικλοποδιά» που έβαλε ο Sergei Lavrov σε ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία. Και τώρα τι;


Δεν γνωρίζουμε εάν αυτά που φέρεται να είχε πει ο Bandar στον Putin ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και όπως τα είχε αναφέρει στις 27 Αυγούστου η βρετανική εφημερίδα The Telegraph επικαλούμενη πληροφορίες από την λιβανική εφημερίδα As-Safir αλλά οι δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ  σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως τυχαίες πράξεις αυτοθυσίας κάποιων ισλαμιστών από τον Καύκασο.


Το σίγουρο είναι ότι η Σαουδική Αραβία παίζει πολύ «χοντρό» παιχνίδι σε σημείο που δεν ίσως δεν μπορεί να διαχειριστεί. Ιδίως οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την προσέγγιση ΗΠΑ και Ιράν και που φαίνεται πως έχουν προκαλέσει την οργή του Ριάντ η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Εθνικά Θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου