Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Είναι φιλελληνική η Επιστήμη της Πληροφορικής;

Είναι φιλελληνική η Επιστήμη της Πληροφορικής;

Κάποτε χαιρόμασταν τον φιλελληνισμό ενός Έντγκαρ Άλαν Πόε ή ενός Τόμας Τζέφερσον!.. Ενός Σίλερ ή ενός Γκαίτε!.. Ενός Ουγκώ ή ενός Ντελακρουά!.. Αλλά και σήμερα ορισμένοι γίγαντες της πληροφορικής ή του διαδικτύου, όπως ο Μπιλ Γκέϊτς ή ο πολυσυζητημένος Τζούλιαν Ασάντζ και τόσοι άλλοι διαπνέονται από φιλελληνικά αισθήματα!..

ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι ο φιλελληνισμός είναι η αγάπη για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Κι αν θέλετε να πάμε λίγο στο παρελθόν, θα λέγαμε ότι ο φιλελληνισμός ήταν (ιδίως) μία ιδεολογική και πολιτική κίνηση για την ηθική και υλική υποστήριξη τών αγωνιζόμενων για την ελευθερία τους Ελλήνων πριν και κατά τη διάρκεια τής επανάστασης τού 1821.
Η λέξη «φιλελληνισμός» μαρτυρείται από το 1761 στον Ιώσηπο Μοισιόδακα, αλλά το σημερινό μας θέμα μας δεν εστιάζεται εκεί. Εστιάζεται περισσότερο σε κάποιες άγνωστες πτυχές των φιλελλήνων και όχι τόσο των ελληνιστών διότι ελληνιστής δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και φιλέλληνας. Μπορεί κάποιος να σπούδασε κλασική φιλολογία και να αντιπαθεί τον Ελληνισμό, όπως ορισμένοι σύγχρονοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, των οποίων τα βιβλία τους διδάσκονται επίσημα στα δικά μας Πανεπιστήμια!
Υπάρχει, όμως, ένας άγνωστος ή σκοπίμως αποσιωπώμενος φιλελληνισμός. Και αν υπάρχει γιατί αποσιωπάται;
Ποιος θα μπορούσε για παράδειγμα να προβάλει τον φιλελληνισμό των έργων του Ιουλίου Βέρν που εκδηλώθηκε την κρίσιμη εικοσαετία 1870-1890, σε μια εποχή που η προπαγάνδα του πανσλαβισμού και οι ανθελληνικές θεωρίες του Φαλμεράγιερ μεσουρανούσαν στην Ευρώπη;
Ήδη –όπως γράφεται - από το 1870 ο Ιούλιος Βερν έστειλε τον «Ναυτίλο» του, με τον μυστηριώδη Ναύαρχο Νέμο, να διαπλεύσει τα νερά του Αιγαίου. Με τον Ναύαρχο Νέμο ο Ιούλιος Βερν δημιούργησε έναν μυθικό ήρωα, έναν αμείλικτο εχθρό της αποικιοκρατίας ο οποίος παρέδωσε σε έναν Έλληνα δύτη ράβδους χρυσού, που είχε ανασύρει από τα βάθη του κολπίσκου του Βίγκο, με σκοπό να βοηθήσει την εξέγερση της Κρήτης!
Σήμερα, όμως, για να επανέλθουμε, δεν θέλουμε να μιλήσουμε αν υπάρχουν φιλέλληνες που να μπορούν να βοηθήσουν υλικά (οικονομικά αν θέλετε) την Ελλάδα, αλλά αν διαπνέονται από πραγματικά φιλελληνικά αισθήματα και ποιοι είναι.
Λένε, για παράδειγμα, πως ένας εξ αυτών είναι ο Μπιλ Γκέιτς, ο πολυεκατομμυριούχος Αμερικανός επιχειρηματίας και πρόεδρος της Microsoft, ο οποίος θεωρείται από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Στο παρελθόν το όνομα του Μπιλ Γκέιτς είχε αναμιχθεί στην υπόθεση αγοράς του «παλίμψηστου του Αρχιμήδη» (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι επαληθευμένη η πληροφορία), ενώ ο ίδιος βοήθησε πολύ στην διάδοση της ελληνικής γλώσσας μέσω του διαδικτύου!
Αλλά μόνον αυτός είναι φιλέλληνας;
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν στα φιλελληνικά αισθήματα και ενός άλλου, διάσημου πλέον ανθρώπου, του γνωστού, ανά τον κόσμο, Τζούλιαν Ασάντζ, που έχει "ταρακουνήσει" τον κόσμο λόγω της γνωστής υπόθεσης Wikileaks .
Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» (14-12-2010) ο Ασάντζ έχει επηρεαστεί (λόγω της μητέρας του), και από κλασικούς συγγραφείς της αρχαίας Ελλάδας, τους οποίους και λατρεύει, όπως ο Αισχύλος, ο Ευριπίδης και ο Σοφοκλής!
Μάλιστα, έχει αναφερθεί ότι διάβαζε έργα τους και στον γιο του, Ντάνιελ, ο οποίος σήμερα εργάζεται στην ανάπτυξη λογισμικού. Ο ιδρυτής του Wikileaks «έβρισκε τη γραφή τους δυνατή. Ήξερε πως η λογοτεχνία του αρχαίου κόσμου αποτελεί ένα ‘φακό ηθικής’, μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να δει την κοινωνία, και να δώσει πολύτιμα διδάγματα στα παιδιά του, ενώ παράλληλα τα ψυχαγωγεί» λέει η Ντρέιφους (συγγραφέας)!..
Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον ο φιλελληνισμός θ’ αναπτυχθεί περισσότερο και μάλιστα σε μία εποχή όπου η Ελλάδα κυριολεκτικά δεινοπαθεί από χίλια-μύρια βάσανα που δεν έχουν μόνο υλικό (οικονομικό) αλλά και πνευματικό χαρακτήρα!
Με σεβασμό και τιμή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου