Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Αμερικανοί γιατροί συμμετείχαν στα βασανιστήρια των κρατουμένων στις ειδικές φυλακές των ΗΠΑ


Πριν από δέκα χρόνια, στο Διαδίκτυο απαρτίστηκαν βίντεο που βύθισαν τον κόσμο σε κατάσταση σοκ.

Αμερικανοί γιατροί εφεύρισκαν νέα βασανιστήρια για τους κρατούμενους στις ειδικές φυλακές των ΗΠΑ, καθώς επίσης και συμμετείχαν σε χλευασμούς και βασανιστήρια υπόπτων τρομοκρατών. Αυτό έγινε γνωστό από την έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τον ιατρικό επαγγελματισμό.
Στα βίντεο αποτυπώθηκαν τα εξεζητημένα βασανιστήρια στα οποία οι Αμερικανοί στρατιώτες υπόβαλαν τους κρατούμενους. Τώρα εμφανίστηκαν νέες αποκαλύψεις σχετικά με τα βασανιστήρια υπόπτων για τρομοκρατία κρατουμένων στις αμερικανικές φυλακές της CIA και του Πενταγώνου. Αποδείχθηκε ότι στις σκληρές μεθόδους ανάκρισης συμμετείχαν και οι στρατιωτικοί γιατροί των ΗΠΑ.

Αυτό έγινε γνωστό χάρη στην έκθεση της ανεξάρτητης Επιτροπής για τον ιατρικό επαγγελματισμό. Δεκαεννέα εμπειρογνώμονες από διάφορα ιδρύματα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια δύο χρόνων μελετούσαν τα δημοσίως διαθέσιμα αρχεία και υλικά σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Γκουαντάναμο. Τα μέλη της Επιτροπής καλούν να στερηθούν τα ιατρικά πιστοποιητικά οι γιατροί, που είναι πλεγμένοι σε τέτοιου είδους αδικήματα.

Ό,τι είχαν κάνει οι Αμερικανοί στρατιωτικοί γιατροί στις ειδικές φυλακές, παραβιάζει όλες τις πιθανές ηθικές και αισθητικές αρχές, - θεωρεί ο πολιτικός αναλυτής Αλεξέι Μαρτίνοφ.

Ακόμα κι αν καταδικάζουμε την τρομοκρατία και δεν την ανεχόμαστε, δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε τη συμμετοχή του ιατρού στα βασανιστήρια. Είναι έγκλημα, μάλιστα, και έγκλημα πολέμου ακόμα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι έγκλημα κατά της ανθρωπιάς. Είναι κρίση της ίδιας της ιατρικής δεοντολογίας και παραβίαση της αδιαμφισβήτητης αρχή του Ιπποκράτη «Να μην βλάψεις». Όποιος κι αν είναι ο άνθρωπος, σώσε τον, θεράπευσε τον.

Ενώ κατά τη διάρκεια των προηγούμενων σκανδάλων οι Αρχές των ΗΠΑ προσπαθούσαν να εξηγήσουν ότι παραβίασαν το Σύνταγμα και βασάνισαν τους κρατούμενους για να «προστατεύσουν τη ζωή των Αμερικανών», σήμερα όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτιμά να αποστασιοποιηθεί από τα πάντα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με δημοσιογράφους των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχης Τοντ Μπρίσιλ χαρακτήρισε τις κατηγορίες που προβλήθηκαν, παράλογες και μεροληπτικές. Τα μέλη της Επιτροπής, όπως είπε, δεν είχαν πρόσβαση στους κρατούμενους και στους ιατρικούς τους φακέλους και πήραν όλα τα δεδομένα μόνο από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων. Γενικά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, τέτοια ιατρική περίθαλψη που προσφέρεται στους κρατούμενους στις ειδικές φυλακές, θα μπορούσαν όντας ελεύθεροι μόνο να ονειρεύονται.

Ωστόσο, από την έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τον ιατρικό επαγγελματισμό έγινε επίσης γνωστό, ότι οι βασανιζόμενοι συχνά πέθαιναν χωρίς να αντέξουν στα βασανιστήρια. Μάλιστα η ενοχή τους δεν είχε αποδειχθεί.

ΠΗΓΗ
www.diulistirio.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου