Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Λουκέτα και απολύσεις η επιτυχία του Σαμαρά




Η αλαζονική εμμονή του πρωθυπουργού και του στενού περιβάλλοντός του να παρουσιάζουν την Ελλάδα ως πρότυπο μεταρρυθμίσεων και επιτυχίας (το περιβόητο success story της ελληνικής οικονομίας) αποτελεί πρόκληση για την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του Δουβλίνου και άλλων διεθνών φορέων και ερευνών, όπου οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι πλέον απαισιόδοξοι και μη ικανοποιημένοι με τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης που απολαμβάνουν. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστηρίζουν με χαρακτηριστική άνεση και περίσσεια πολιτική ανευθυνότητα και έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας ότι η χώρα αποτελεί πόλο έλξης διεθνών επενδύσεων.

Τα δεδομένα βέβαια της αγοράς και οι αρνητικές επιδόσεις που παρατηρούνται σε όλους σχεδόν τους μακροοικονομικούς δείκτες (αύξηση χρέους, ανάπτυξη, απασχόληση, επενδύσεις, εξαγωγές κτλ.) τη διαψεύδουν κατηγορηματικά. Η απαξίωση της εργασίας (πτώση μισθών/ συντάξεων, κατάργηση δικαιωμάτων και επιδοματικών παροχών) και της περιουσίας του ελληνικού λαού (πτώση εμπορική αξίας της γης και της κατοικίας, επαχθή φορολογικά μέτρα) αποτελούν βασικούς πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης. Η υφεσιακή προσήλωση, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η εμμονή σε πολιτικές εξασθένησης της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού εξυπηρετούν τα συμφέροντα διεφθαρμένων ή πολύ συγκεκριμένων τμημάτων της ξένης και εγχώριας οικονομικής ελίτ.

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις το ίδιο το κράτος βάζει το χέρι στην τσέπη (πχ. μέσω του ΕΣΠΑ) ή παρέχει πρόσθετα ανταλλάγματα στους ιδιώτες κάνοντας τις συμφωνίες και τα επενδυτικά project εντελώς ετεροβαρή για την πλευρά των εργοδοτών (η περίπτωση στις Σκουριές και η πρόσφατη πώληση 28 ακινήτων του δημοσίου αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις). Σε κάποιο επίσης βαθμό τα έσοδα από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου χρησιμοποιούνται και για την αποφυγή μέτρων φορολογικής μεταρρύθμισης και δημιουργίας περιουσιολογίου σε μια κατεύθυνση πραγματικής μείωσης του δημόσιου ελλείμματος από μια πιο δίκαιη φορολογική πολιτική.

Μια σοβαρή προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας θα προκαλούσε μια σοβαρή αντίστοιχα αύξηση των επενδύσεων, της απασχόλησης και ενός θετικού οικονομικού κλίματος, το οποίο ούτε ο ΙΟΒΕ (οργανισμός μέσα από τον οποίο εκκολάφτηκε η πολιτική φτωχοποίησης και οικονομικής ανισότητας του κυρίου Στουρνάρα και λοιπών «εκσυγχρονιστών») διαπιστώνει να υπάρχει παρά την εφαρμογή του πιο σκληρού προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη (δες Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας ΙΟΒΕ, Οκτώβριος 2013). Ας δούμε μερικές πτυχές της βαθιάς κρίσης αποεπένδυσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία με τις ευλογίες της Τρόικα και της υποτακτικής σε αυτήν συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου:

Μόνο 4 εταιρείες έχουν επενδύσει άνω του 1 εκ ευρώ το 2012

Ενδεικτική είναι η απάντηση Μηταράκη σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης.

«Τέσσερις εταιρείες δήλωσαν σε ισολογισμούς τους επενδύσεις άνω του 1 εκ. ευρώ και έξι έχουν ενεργητικό άνω του 1 εκ. την περίοδο του 2012. Σύμφωνα με το έγγραφο του «INVEST IN GREECE» (Επενδύστε στην Ελλάδα), ο οποίος αποτελεί εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου, οι επιχειρήσεις με νέο ΑΦΜ την περίοδο 2012 ανέρχονται σε 4.142 αλλά μόνο τέσσερις (4) εταιρείες δήλωσαν σε ισολογισμούς τους επενδύσεις άνω του 1εκ ευρώ και μόνο έξι (6) έχουν ενεργητικό άνω του 1 εκ. για αυτό το χρονικό διάστημα.».

Οι εξαγωγές ελληνικών επιχειρήσεων (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) μειώνονται αντί να αυξάνονται

Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος 2013, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 18,28 δισ. ευρώ, ήτοι 5,4% υψηλότερα επίπεδα την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, στο ίδιο διάστημα προκύπτει μείωση κατά 2,6%, δηλαδή υποχώρηση των εξαγωγών κατά 293,8 εκατ. ευρώ.

(σ.σ. Τα πετρελαιοειδή δεν έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία και δεν δημιουργούν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. Γενικότερα δεν αντανακλούν βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας μιας οικονομίας)

Όπως δήλωσε σχετικά η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη: «η απώλεια σχεδόν 300 εκατ. ευρώ από τη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία, σε σχέση με πέρυσι, μετριάζει την αισιοδοξία από τη διατήρηση θετικών ρυθμών αύξησης στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας.»

Ο επενδυτικός νόμος παραμένει ανενεργός, 7 μήνες μετά την ψήφισή του

Αυτό προκύπτει από ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη στον Χατζηδάκη στις 14 Οκτωβρίου 2013

.Όπως αναφέρει η κ. Μπακογιάννη, «επτά μήνες μετά τη ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου εκκρεμεί ακόμη, η έκδοση και έγκριση πέντε Προεδρικών Διαταγμάτων που είναι αναγκαία για να καταστεί ο νόμος λειτουργικός και αποτελεσματικός. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας (Καθημερινή) προχωρεί με αργούς ρυθμούς η στελέχωση της κεντρικής αδειοδοτικής αρχής που προβλέπει ο νέος νόμος, με αποτέλεσμα παρά την εκτιμούμενη θετική ανταπόκριση των υποψήφιων επενδυτών, το νέο θεσμικό πλαίσιο παραμένει ουσιαστικά ανενεργό».

Οι συναντήσεις του Σαμαρά με επιχειρηματίες για επενδύσεις δεν είναι παραγωγικές και δεν προσφέρουν στην απασχόληση

Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας από την Procter & Gamble

Εκπρόσωποι της εταιρείας Procter & Gamble συναντήθηκαν πρόσφατα με τον πρωθυπουργό, όπου ανακοινώθηκε η δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας. Δεν πρόκειται όμως για παραγωγική μονάδα καθώς στο κέντρο «δεν θα αναπτύσσονται νέα προϊόντα, αλλά θα μελετώνται κυρίως οι καταναλωτικές συμπεριφορές και τάσεις».

Η ίδια η εταιρεία υποφέρει από την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, καθώς σημείωσε σημαντική μείωση των πωλήσεων και κάμψη των κερδών προ φόρων, για τρίτο συνεχόμενο έτος, (την περίοδο Ιουλίου 2012- Ιουνίου 2013), η οποία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Σύμφωνα με τον 53ο ισολογισμό της, τα έσοδα της Procter & Gamble Ελλάς, η οποία εισάγει και εμπορεύεται καλλυντικά, απορρυπαντικά, είδη ατομικής υγιεινής και πληθώρα άλλων προϊόντων και ανήκει εξ ολοκλήρου στον ομώνυμο αμερικανικό κολοσσό, την προαναφερθείσα περίοδο περιορίστηκαν σε 289,86 εκατ. ευρώ, από 350,35 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση (και 419,73 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρήση), παρουσιάζοντας έτσι, σε ετήσια βάση, μείωση κατά 17,3% σε ποσοστό και κατά 60,49 εκατ. ευρώ σε αξία.

Nokia Siemens Networks: Επενδύσεις και 150 θέσεις εξειδικευμένων μηχανικών

Σε πρόσφατη συνάντηση στελεχών της φιλανδικής εταιρείας Nokia Siemens Networks (NSN) με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ανακοινώθηκε ότι το κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης, που διαθέτει στην Ελλάδα η εταιρεία, θα «ανοίξει» 150 νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους μηχανικούς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της NSN Ελλάδος Αθ. Εξαρχος υποστήριξε ότι «οι νέες προσλήψεις θα στηριχτούν μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ που δημιουργεί η κυβέρνηση, ώστε να επιδοτεί θέσεις εργασίας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας».

Η Εταιρεία έχει κατηγορηθεί από το σωματείο εργαζομένων για μαζικές απολύσεις (30 απολύσεις τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2013), με την αιτιολογία ότι καταργούνται αυτές οι θέσεις, στα πλαίσια της παγκόσμιας εταιρικής αναδιάρθρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτές οι απολύσεις έρχονται σε συνέχεια των 12 απολύσεων που έκανε η εταιρία τον Μάιο του 2012.

Δηλαδή ο Σαμαράς συμφωνεί με την εταιρεία να αλλάξει το ΕΣΠΑ, ώστε να πληρώνει ο ευρωπαίος φορολογούμενος το προσωπικό της εταιρείας, την ίδια στιγμή που η εταιρεία απολύει τους υπάρχοντες εργαζόμενους με τις ευλογίες του Σαμαρά.

Παρά ταύτα ο διευθύνων σύμβουλος δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από την κυβερνητική πολιτική, καθώς όπως δήλωσε, πριν μια βδομάδα, στις 31 Οκτωβρίου 2013 : «Μόνο η Βολιβία έχει τη συμπεριφορά της Ελλάδας όσον αφορά τα σκαμπανεβάσματα στο φορολογικό πλαίσιο!».

«Αν το περιβάλλον ήταν καλύτερο, το επιχειρείν στην Ελλάδα δε θα ήταν ηρωισμός», δήλωσε ο κ. Εξαρχος από το βήμα του 15oυ συνεδρίου Infocom, τονίζοντας ιδιαίτερα την αστάθεια του φορολογικού και νομοθετικού πλαισίου στη χώρα μας που προστίθενται στα προβλήματα γραφειοκρατίας, αδιαφάνειας και διαφθοράς της ελληνικής αγοράς.

Επένδυση Philip Morris στην Ελλάδα

Η Philip Morris προχώρησε σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας για την αγορά ελληνικών ανατολικών καπνών, τη μετατροπή των καπναποθηκών στο Αγρίνιο σε πανευρωπαϊκό κέντρο αποθήκευσης και διανομής καπνών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ποσότητα του καπνού που θα αγοράζει είναι η ίδια με αυτή που αγόραζε από τους έλληνες αγρότες και πριν τη συμφωνία. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι οι καπναποθήκες στο Αγρίνιο μετατρέπονται σε πανευρωπαϊκό κέντρο αποθήκευσης και διανομής καπνών, όταν περίπου 15.000 τόνοι καπνών θα συγκεντρώνονται από άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και θα διακινούνται μέσω Αγρινίου προς τα εργοστάσια της PMI στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Όσον αφορά τις προσλήψεις αυτές δεν έχουν συμβεί και όταν συμβούν θα είναι εποχιακού χαρακτήρα. Όπως δήλωσε ο Γενικός Δ/ντης Εταιρικών Υποθέσεων της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Ιάκωβος Καργαρώτος (στον Αχελώο ΤV): “Επί της παρούσης στόχος είναι να διασφαλίσουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και εν συνεχεία προϊόντος του σχεδίου και ανάλογα με τις εποχικές ανάγκες να κάνουμε τις σχετικές προσλήψεις”. Δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο αναφέρουν ότι οι προσλήψεις είναι μόλις τέσσερις δύο οδηγών κλαρκ και δύο εργατών)…

Κέντρο logistics της ΖΤΕ στην Ελλάδα​

Ούτε αυτό το έργο αφορά σε παραγωγική δραστηριότητα. Με τη συνάντηση Σαμαρά με τον επικεφαλής της εταιρείας ΖΤΕ επιβεβαιώθηκε ότι «εντός του 2014 θα ανακοινωθεί ότι ξεκινάει η επένδυση της ΖΤΕ στην Ελλάδα» η οποία θα αφοράένα κέντρο logistics - μέσω του οποίου θα διακινούνται τηλεπικοινωνιακά προϊόντα από τον Πειραιά αρχικά σε χώρες της νότιας Ευρώπης, τα Βαλκάνια και της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα θα γίνει και ένα κέντρο επισκευών που σημαίνει ότι η εταιρία θα συγκεντρώνει τηλεπικοινωνιακό υλικό το οποίο θα επισκευάζεται στην Ελλάδα και θα επαναπροωθείται στις χώρες. Ανακοινώθηκε ότι δημιουργηθούν συνολικά 400-600 θέσεις εργασίας, που θα αφορούν τόσο σε επιστημονικό προσωπικό όσο και σε εξειδικευμένο το οποίο θα εκπαιδευτεί στην Ελλάδα από Κινέζους τεχνικούς της εταιρείας.

Συμφωνία Vodafone και Wind για κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας 2G/3G​‘

Άλλη μια συνάντηση Σαμαρά, που δεν οδηγεί σε παραγωγή, ανάπτυξη, παρά μόνο σε απολύσεις εργαζομένων.

Οι εκπρόσωποι της Vodafone Greece, Γλαύκος Περσιάνης, και της Wind Hellas, Νάσος Ζαρκαλής, συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να του παρουσιάσουν τη συμφωνία τους για τη μερική κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας 2G/3G, κυρίως στην περιφέρεια και περιορισμένα σε μερικές αστικές περιοχές..

Οι εργαζόμενοι των εταιριών αντιλαμβανόμενοι το κύμα των απολύσεων που επέρχεται, ζήτησαν και εκείνοι συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος ουδέποτε τους δέχτηκε. Όπως υποστηρίζουν «Οι συνέπειες από το σπάσιμο των τεχνικών τμημάτων, του αντικειμένου και του προσωπικού σε εργολαβίες χωρίς αρχή και τέλος, επηρεάζει κι εσάς, όλους μας. Αν περάσει το σχέδιο των δύο διοικήσεων, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο από μισθούς, συλλογικές συμβάσεις, δικαιώματα, θέσεις εργασίας».

ΕΛΑΪΣ – Unilever Hellas μεταφέρει την παραγωγή 110 προϊόντων από το εξωτερικό στην Ελλάδα και υποφέρει από την κυβερνητική πολιτική​

Το πρόγραμμα της ΕΛΑΪΣ – Unilever Hellas αφορά τη μεταφορά της παραγωγής 110 κωδικών προϊόντων από το εξωτερικό στην Ελλάδα, η οποία ολοκληρώνεται μέσω μίας συνεργασίας της με έλληνα παραγωγό.

Όμως η εταιρεία, στην Ελλάδα του μνημονίου και της ύφεσης, παρουσίασε κάμψη των εσόδων της και ζημιές, μολονότι βελτίωσε τη λειτουργική της αποδοτικότητα. Σύμφωνα με τον ισολογισμό της, τα έσοδα της Ελαΐς Unilever τον περασμένο χρόνο περιορίστηκαν στα 475,38 εκατ. ευρώ από 512,20 εκατ. ευρώ το 2011. Παρουσίασαν, έτσι, μείωση κατά 7,2% σε ποσοστό και κατά 36,82 εκατ. ευρώ σε αξία, σε αντιστοιχία με τη μείωση της εγχώριας αγοράς στους τομείς όπου δραστηριοποιείται.

Μετά την πρόβλεψη για φόρους, οι καθαρές ζημιές της χρήσης 2012 ήταν 2,01 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών ζημιών 1,31 εκατ. ευρώ το 2011, οπότε τα αποτελέσματα είχαν επιβαρυνθεί με διαφορές φορολογικού ελέγχου προηγούμενων χρήσεων.

Η κυβερνητική πολιτική διώχνει τις ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό

Η ΦΑΓΕ έφυγε για Λουξεμβούργο

Η ΦΑΓΕ μετέφερε πρόσφατα την έδρα της στο Λουξεμβούργο. Σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται μέσω της ελληνικής θυγατρικής της ΦΑΓΕ Dairy Industry (πρώην μητρική του ομίλου) ενώ οι δραστηριότητες της ΦΑΓΕ στο εξωτερικό θα γίνονται μέσω της νεοσυσταθείσας θυγατρικής στο Λουξεμβούργο, της FAGE Luxembourg S.a.r.l.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, συνολικά οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ για το α΄ τρίμηνο του 2013 διαμορφώθηκαν στα 134,3 εκατ. δολάρια (σ.σ. η εταιρεία μετά τη μεταφορά της έδρας της στο Λουξεμβούργο εκφράζει τα οικονομικά της μεγέθη σε δολάρια ΗΠΑ αντί για ευρώ), σημειώνοντας μικρή αύξηση, κατά 1,6% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2012.

Το όφελος από την αύξηση των πωλήσεων κατά 10,1% στις ΗΠΑ και κατά 42,1% στην Ιταλία σχεδόν εξανεμίστηκε από τις απώλειες στην ελληνική αγορά, όπου καταγράφηκε μείωση της αξίας πωλήσεων κατά 13,7%, καθώς και στη βρετανική αγορά όπου οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 7,8%.

Η Coca cola έφυγε για Ελβετία​

Μετά τη ΦΑΓΕ και η Coca Cola μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία και την διαπραγμάτευση της μετοχής της Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Η εταιρία με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο «COCA – COLA 3E», φαίνεται ότι κλείνει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και μεταφέρει τη δραστηριότητα στη γειτονική Βουλγαρία, με τα ακόμη φθηνότερα εργατικά χέρια! Παρά την υψηλή της κερδοφορία η leader εταιρία, δεν διστάζει να αφήσει στο δρόμο δεκάδες εργαζομένους της Θεσσαλονίκης, αναζητώντας περαιτέρω αύξηση των κερδών της. Ήδη από την απόφαση της «COCA – COLA 3E», υπάρχουν 33 απολύσεις.

Το σωματείο εργαζομένων προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση της διοίκησης και να επιτύχει την επαναπρόσληψη των 33 απολυμένων και την επαναλειτουργία του εργοστασίου βρίσκεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η Βιοχάλκο για Βρυξέλλες

​Πρόκειται για την τρίτη ελληνική επιχείρηση (απασχολεί 9.200 εργαζόμενους) που μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό. Η απόφαση για τη μεταφορά της έδρας του μεγαλύτερου μεταλλουργικού ομίλου της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, ο οποίος καλύπτει το 10% των ελληνικών εξαγωγών, ελήφθη για δύο λόγους: ο πρώτος αφορά την αναζήτηση νέων δανείων και ο δεύτερος είναι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής που υπάρχει στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Παράπλευρη απώλεια αποτελεί και η έξοδος της μετοχής από το ελληνικό χρηματιστήριο, γεγονός που θα στερήσει από την ελληνική αγορά περί το 1 δις ευρώ – που είναι η σημερινή κεφαλαιοποίηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Η πολιτική Σαμαρά κλείνει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα
  • Σε αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της προχωράει η Sprider Stores. 887 εργαζόμενοι στο δρόμο
  • Περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι περνούν στην ανεργία, χωρίς αποζημίωση, μετά την απόφαση της αρτοβιομηχανίας «Κατσέλης» να κηρύξει πτώχευση.
  • Στον δρόμο 1.014 εργαζόμενοι στη άλλοτε κραταιά Neoset
  • Το ιστορικό πολυκατάστημα Fokas έβαλε λουκέτο μετά από 77 χρόνια λειτουργίας. Από το «λουκέτο» μένουν στον δρόμο 600 εργαζόμενοι.
  • Τίτλοι τέλους πέφτουν και για τον ξενοδοχειακό κολοσσό Ledra Marriott στην Ελλάδα αφού αποφάσισε να αποχωρήσει από τη χώρα μετά από 30 χρόνια. ............
Ένας κατάλογος που δυστυχώς δεν έχει τέλος μετατρέποντας σταδιακά την Ελλάδα τουSamaras Success Story σε νεκροταφείο επιχειρήσεων και εργαζόμενους στο δρόμο χωρίς αποζημιώσεις και καταβολή δεδουλευμένων. Σύμφωνα άλλωστε με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) «Λουκέτο» βάζουν κάθε ημέρα περισσότερες από τέσσερις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης. Τέλος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις εμφανίζονται ενεργές, αλλά στην πράξη έχουν ήδη κλείσει και απλώς αποφεύγουν το κόστος κλεισίματος φορολογικών βιβλίων. Τελικά η απόσταση γελοιότητας και σοβαρότητας για την κυβέρνηση Σαμαρά είναι τόσο μεγάλη όσο οι ουρές των ανέργων στα γραφεία του ΟΑΕΔ και στα συσσίτια απόρων.
 
Το τεκμήριο
www.diulistirio.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου