Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

5 Μύθοι και τι ισχύει στην πραγματικότητα για την κατάθλιψη!!!

 
Τα περιστατικά κατάθλιψης στις μέρες μας εξαιτίας των κοινωνικών και οικονομικών συγκυριών ολοένα και αυξάνονται.

Δεν υπάρχουν άτομα με ανοσία στην κατάθλιψη, που είναι δυνατόν εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία (από 15-70 χρονών). Ωστόσο, η έναρξή της τοποθετείται συνήθως στη μέση ηλικία.Σας παρουσιάζουμε 5 μύθους που ίσως ακούσετε σχετικά με άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, και τι ισχύει στην πραγματικότητα.

ΜΥΘΟΣΤα αντικαταθλιπτικά φάρμακα προκαλούν εθισμό και αλλάζουν την προσωπικότητα.

ΑΛΗΘΕΙΑΤα αντικαταθλιπτικά δεν προκαλούν εξάρτηση και εθισμό, ούτε αλλάζουν την προσωπικότητα. Όταν η θεραπεία ολοκληρωθεί, ο ασθενής, με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού, μπορεί να διακόψει τα φάρμακα, χωρίς να προκύψει κανένα πρόβλημα.

ΜΥΘΟΣΑν κάποιος που έχει κατάθλιψη κάνει απλά υπομονή, η νόσος θα περάσει.

ΑΛΗΘΕΙΑΗ κατάθλιψη μπορεί να μην υποχωρήσει από μόνη της. Σε κάποιους ασθενείς διαρκεί χρόνια, αν δεν αντιμετωπιστεί. Στις σοβαρότερες τουλάχιστον μορφές της είναι μια βιολογική νόσος που απαιτεί βιολογικά μέσα -φάρμακα- για να αντιμετωπιστεί.




ΜΥΘΟΣΜόνο οι ασθενείς με ιδέες αυτοκαταστροφής (αυτοκτονίας) χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή.

ΑΛΗΘΕΙΑ:Η φαρμακευτική αγωγή δεν απευθύνεται μόνο στους ασθενείς με ιδέες αυτοκαταστροφής. Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν να γίνουν καλά, να ζουν με τον τρόπο που επιθυμούν και να την απολαμβάνουν.

ΜΥΘΟΣ: Η κατάθλιψη εκδηλώνεται πάντα ως αντίδραση σ” ένα τραυματικό ή δυσάρεστο γεγονός της ζωής, όπως το διαζύγιο, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή η απώλεια της εργασίας.

ΑΛΗΘΕΙΑΗ κατάθλιψη μπορεί, πράγματι, να πυροδοτείται από δυσάρεστα ή τραυματικά γεγονότα ζωής, αλλά αυτό δε συμβαίνει πάντα. Στην αιτιολογία της εμπλέκονται και βιολογικοί συντελεστές, όπως η διαταραχή της ισορροπίας βιοχημικών ουσιών του εγκεφάλου, που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές.

ΜΥΘΟΣΑν κάποιος δεν καταφέρει να συνέλθει από την κατάθλιψη, αυτό σημαίνει ότι είναι αδύναμος χαρακτήρας.

ΑΛΗΘΕΙΑ:Η κατάθλιψη δεν υποδηλώνει ότι κάποιος είναι αδύναμος χαρακτήρας. Αντιθέτως, από κάποιες μορφές της «προσβάλλονται» οι εξωστρεφείς, συμπαθείς, συνεπείς και δημιουργικοί συνάνθρωποί μας, άτομα, δηλαδή, με σταθερή, υγιή και λειτουργική προσωπικότητα.

Newsitamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου