Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2013

Σενάρια και μύθοι για τη βύθιση του αβύθιστου Τιτανικού και μια πρόβλεψη 14 χρόνια πριν

 
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα στις 14 Απριλίου το 1912, το υπερωκεάνιο Τιτανικός δεν καταφέρνει να αποφύγει ένα τεράστιο παγόβουνο και συγκρούεται πάνω του με μέγιστη ταχύτητα. Δυο μέρες νωρίτερα το κρουαζιερόπλοιο, ένα από τα μεγαλύτερα και το πιο πολυτελές της εποχής, είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από το Σάουθαμπτον της Αγγλίας στο παρθενικό του ταξίδι με προορισμό της Νέα Υόρκη.

Από τότε μέχρι και σήμερα τα σενάρια πολλά... Σας παρουσιάζουμε μερικά από αυτά και μια πρόβλεψη 14 χρόνια πριν:


Μύθος 1: το δήθεν «αβύθιστο πλοίο»

Σύμφωνα με τον ο Ριτσαρντ Χάουελς του βρετανικού πανεπιστημίου Κινγκς Κόλετζ, αυτός είναι ο μεγαλύτερος μύθος σχετικά με τον Τιτανικό. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η ίδια η εταιρεία ποτέ της δεν είπε κάτι σχετικό με το «αβύθιστο» του Τιτανικού, αλλά είναι μια ιστορία που βολεύει παρά πολύ τη λαϊκή δοξασία γιατί φέρνει στο νου την αρχαιοελληνική έννοια της ύβρεως και την τιμωρία ενός καραβιού από τον Θεό εξαιτίας της αλαζονείας του. Αντιθέτως, «η βύθιση του Τιτανικού δεν θεωρήθηκε τόσο σημαντικό γεγονός στην εποχή του, καθώς πολλοί πίστευαν τότε πως κάτι τέτοιο, αργά ή γρήγορα, θα συνέβαινε».


Μύθος 2: η ορχήστρα «έπαιζε μέχρι το τέλος»

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μύθο, τα 7 μέλη της ορχήστρας έπαιζαν με τα πόδια του κυριολεκτικά χωμένα στο νερό. Η συγκεκριμένη ιστορία βασίστηκε σε αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι είχαν δηλώσει πως θυμούνται μεν την ορχήστρα να παίζει, αλλά φυσικά μέσα στο χαμό της ώρας εκείνης, κανείς δεν θυμάται αν έπαιξαν μέχρι το τέλος. Σύμφωνα με τον Πολ Λούντεν-Μπράουν, επικεφαλής της «Titanic Historical Society», η ιστορία με τους αυτόχειρες μουσικούς χρησιμοποιήθηκε, ποιητική αδεία, στην ταινία του Τζέιμς Κάμερον.


Μύθος 3: ο καπετάνιος «πέθανε ηρωικά»
Ο καπετάνιος Εντουαρντ Σμιθ παρουσιάστηκε στην ταινία ως ένας βαριά πληγωμένος από τύψεις κι ένοχες άνθρωπος που προτίμησε να βυθιστεί με το καράβι του από το να διασωθεί. «Τίποτα από αυτά δεν συνέβη όμως», τονίζει ο Λούντεν-Μπράουν. «Απλώς η τύχη του Σμιθ αγνοείται. Σαν να έγινε καπνός. Κανείς δεν ξέρει τι απέγινε. Ωστόσο, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για το ναυάγιο του Τιτανικού, αφού αυτός ήταν που οδήγησε το καράβι ανάμεσα στα παγόβουνα, θεωρώντας λανθασμένα ότι, παρά το μέγεθος του πλοίου του, μπορούσε με ελιγμούς να τα αποφύγει».


Μύθος 4: ο «κακός» πρόεδρος της εταιρείας

Οι μύθοι περί του προέδρου της White Star Line, Μπρους Ισμέι, τον παρουσιάζουν ως έναν «καβγατζή» που πίεσε τον καπετάνιο να οδηγήσει το πλοίο μέσα από τα παγόβουνα για να κάνει πιο γρήγορα, καθώς και ότι όταν το πλοίο βυθιζόταν πήρε τη θέση μιας γυναίκας σε μια σωσίβια λέμβο, για να σωθεί. «Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως ο Ισμέι βοήθησε πολλούς επιβάτες να ανέβουν σε σωσίβιες λέμβους, προτού επιβιβαστεί στην τελευταία από αυτές», αναφέρει ο λόρδος Μέρσι, ο οποίος είχε διεξάγει την έρευνα για τις συνθήκες του ναυαγίου, λίγους μήνες μετά το δυστύχημα. Ο ίδιος ο Ισμέι σώθηκε και παραιτήθηκε από τη θέση του έναν χρόνο μετά, το 1913.


Μύθος 5: η κλειδαμπαρωμένη «τρίτη θέση» επιβατών

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μύθο, μεταξύ της πρώτης και της τρίτης θέσης επιβατών, υπήρχε μια πόρτα που έμεινε κλειδαμπαρωμένη, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ναυαγίου, προκειμένου οι «κοινωνικά κατώτεροι» επιβάτες, να μην έχουν την ευκαιρία να διασωθούν, αφήνοντας τους εύπορους επιβάτες να επιβιβαστούν στις σωσίβιες λέμβους. Όντως ένα τέτοιο τύπου κιγκλίδωμα υπήρχε, όμως η πόρτα δεν ήταν αμπαρωμένη και σίγουρα όχι κατόπιν εντολής.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας του Λόρδου Μέρσι, οι περισσότεροι επιβάτες της τρίτης θέσης αρνήθηκαν από μόνοι τους να αποχωριστούν τα λιγοστά τους υπάρχοντα και να επιβιβαστούν δίχως αυτά στις λέμβους - ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως δόθηκε εντολή από τον καπετάνιο να μείνουν κλειδωμένοι στο χώρο που τους αναλογούσε.


Διαβάστε τώρα και για την πρόβλεψη 14 χρόνια πριν:
Ο Αμερικανός συγγραφέας Μόργκαν Ρόμπερτσον (Morgan Robertson) προέβλεψε στο βιβλίο που εξέδωσε, το ναυάγιο του Τιτανικού 14 χρόνια πριν αυτό συμβεί!

Το έργο του έχει τόσες ομοιότητες με το ιστορικό ναυάγιο, που ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας. Η ιστορία της νουβέλας "Ματαιότητα" (Futility) εκδόθηκε το 1898 και αναφέρεται σε ένα υπερωκεάνιο που ονομάζεται "Τιτάν".

Στο βιβλίο αναφέρεται πως ήταν το μεγαλύτερο δημιούργημα του ανθρώπου και πρακτικά αβύθιστο. Η κατασκευή του περιελάμβανε 19 στεγανά και ακόμη και 9 από αυτά να γέμιζαν με νερό το πλοίο θα μπορούσε να συνεχίσει να πλέει.

Σίγουροι για την κατασκευή τους οι κατασκευαστές προέβλεψαν χώρο για 24 μόνο σωστικές λέμβους, αρκετές για να χωρέσουν 500 από τους 3000 επιβάτες! Αργότερα στο βιβλίο, μια ήρεμηαπριλιάτικη νύχτα, ο Τιτάνας συγκρούεται με ένα παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό και βυθίζεται στο παρθενικό του ταξίδι!

Μόνο 13 επιβάτες επέζησαν του ναυαγίου. Το 1912 ο Τιτανικός θεωρείται επίσης ένα αβύθιστο θαύμα, χτισμένο πάνω σε 19 στεγανά. Ακόμη και 9 από αυτά να γεμίσουν νερό δεν είναι αρκετά για να βυθιστεί. Μόνο 20 σωστικές λέμβοι περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό. Βυθίζεται τη νύχτα της 14ης Απριλίου, όπως αναφέρει το βιβλίο, στο Βόρειο Ατλαντικό μετά από σύγκρουση με παγόβουνο...

Οι συμπτώσεις είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές, σύμφωνα με τα στοιχεία neopolis.gr. Μετά το πραγματικό ναυάγιο του Τιτανικού, ο Ρόμπερτσον ξανατύπωσε το βιβλίο του με τις πολύ περίεργες αυτές ομοιότητες, με τον νέο τίτλο "Το ναυάγιο του Τιτάνα".ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου