Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

"ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΙΝΑΣ" ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Κινεζικά ραντάρ εναντίον Tomahawk

 
Οι ΗΠΑ αναμένεται να χτυπήσουν  από στγμή σε στιγμή την Συρία. Ο Συριακός στρατός έχει προμηθευθεί από Ρωσία και Κίνα σχετικά πρόσφατα ,οπλικά συστήματα και ραντάρ υπερσύγχρονα,ικανά να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα για τα αμερικανικά πυραυλικά συσήματα και μαχητικά αεροσκάφη.

 
Σε κάθε πολεμική αναμέτρηση αξιολογείται στην πράξη η απόδοση των διαφόρων οπλικών συστημάτων και βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα που ιδηγούν σε βελτιώσεις-διαφοροποιήσεις τους .Στα πλάισια αυτά εκτιμάται ότι Κίνα και ΗΠΑ θα αξιολογήσουν στη Συρία τη δράση -αντίδραση των οπλικών συστημάτων τους.
 
Η Κίνα πιστεύει ότι θα βγάλει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά  με τον τρόπο που θα ανταποκριθούν σε πραγματικές συνθήκες μάχης , δικά της ραντάρ και εκπομπείς ηλεκτρονικού πολέμου πού έχει στις τάξεις του ο Συριακός στρατός .
 
Ανάμεσα στα κινεζικά συστήματα  που έχουν αναπτυχθεί από το συριακό στρατό είναι το JYL - 1 3 - ​​D μακράς εμβέλειας ραντάρ επιτήρησης ,  το  παράγωγο του  JY-29/LSS-1 2D ραντάρ Type 120, χαμηλού  υψομέτρου  ραντάρ απόκτησης και το  JY - 27 VHF μακράς εμβέλειας ραντάρ επιτήρησης .
 
Η Κίνα θέλει να αξιολογήσει την απόδοση των παραπάνω ραντάρ της σε σχέση με τα αμερικανικά οπλικά συστήματα στη Συρία, προκειμένου να γνωρίζει τα δυνατά και να βελτιώσει τα αδύνατα σημεία τους για πάν ενδεχόμενο. Άλλωστε υπάρχουν σημεία τριβής με τις ΗΠΑ ,όπως η Ταιβάν , τα νησιά  Σενκάκου ,ή θάλασσα της Νότιας Κίνας  τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένοπλη αντιπαράθεση τα δύο κράτη μελλοντικά.
 
Όμως και οι ΗΠΑ θα βγάλουν ανάλογα συμπεράσματα, αντιμετωπίζοντας  στην πράξη τις ηλεκτρονικές εκπομπές των κινεζικών συστημάτων και δοκιμάζοντας στην πράξη  αντίμετρα σε βάρος τους.
 
Τα σύγχρονης  τεχνολογίας  κινεζικά ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης που διαθέτει η Συρία, μπορούν να ανιχνεύσουν μαχητικά αεροσκάφη  των ΗΠΑ πολύ μικρού ίχνους παρατήρησης και ίσως και ακόμη μικρότερου ίχνους παρατήρησης ( τεχνολογίας stealth)
 
Ως ιδιαίτερα αποτελεσματικά κρίνονται δύο ραντάρ JY – 27VHF βενηνεκούς 500 χιλιομέτρων που  παραδόθηκαν το 2006 στον Συριακό στρατό και έχουν αναπτυχθεί, βόρεια και νότια της πόλης της Παλμύρας στην κεντρική Συρία .
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι η εμβέλεια  των παραπάνω ραντάρ επιτρέπει την επιτήρηση του μεγαλύτερου μέρους του εναέριου χώρου της Συρίας.
 
Λίγα είναι γνωστά για το  παράγωγο του  JY-29/LSS-1 2D ραντάρ, type120 το οποίο μπορεί να παρακολουθεί 72 στόχους σε απόσταση 200 χιλιομέτρων.
 
Η Συρία έχει τέσσερα  ραντάρ  Type 120  στις εξής τοποθεσίες : Ta Dar ` Izzah , Baniyas , Ταρτούς , και Καφρ Buhum .
 
Τέλος  παρά τα νέα κινεζικά συστήματα , η Συρία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα πεπαλαιωμένα  Σοβιετικής τεχνολογίας ραντάρ ,τα οποία δεν  μπορούν μα αντιμετωπίσουν  τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη-πυραυλικά συστήματα
 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου