Σκοτεινές πτυχές μιας θλιβερής επετείου που σημάδεψε τον Κυπριακό Ελληνισμό
Χρήστος Καπούτσης
Με αφορμή την επέτειο της παράνομης στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, θα αναφερθούμε σε ένα θέμα που αποτελεί ΤΑΜΠΟΥ, για τις μεταπολιτευτικές Ελληνικές Κυβερνήσεις. Είναι ένα καίριο και βασανιστικό ερώτημα: Πόσοι έλληνες και ελληνοκύπριοι στρατιωτικοί (αξιωματικοί και στρατιώτες) σκοτώθηκαν κατά το πραξικόπημα, κατά του Μακαρίου;
Ως γνωστόν, το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου έγινε στις 15 Ιουλίου, ενώ η στρατιωτική εισβολή των Τούρκων στις 20 Ιουλίου. Πόσοι είναι λοιπόν οι νεκροί του νεώτερου εμφυλίου;
Είναι δεκάδες ή μήπως είναι εκατοντάδες οι νεκροί κατά το Πραξικόπημα, όπως υπεστήριζε μέχρι το θάνατό του ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραουφ Ντεκτάς; Δεν έχουμε ακόμη μάθει τον αριθμό των νεκρών που έπεσαν από σφαίρες ελλήνων, εναντίον ελληνοκυπρίων, ή ελληνοκυπρίων εναντίον ελλήνων στρατιωτικών ή ελλήνων Απριλιανών εναντίον Δημοκρατικών συναδέλφων τους αξιωματικών!
Απλά , για να αποσείσουμε τις ευθύνες, ως κράτος , συναριθμήσαμε τα θύματα του εμφυλίου, στα θύματα από την τουρκική εισβολή. «Καθαρίσαμε» έτσι λογιστικά (αν είναι δυνατόν;), ηθικά όμως, είμεθα εκτεθειμένοι , ως κράτος! Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Ταγματάρχη Ζερβού Κωνσταντίνου, που δολοφονήθηκε εν ψυχρό στο γραφείο του από συνάδελφό του, επειδή είπε, ότι δεν συμφωνεί με την Ανατροπή του Μακαρίου. Και υπάρχουν πολλές (άγνωστο πόσες) τέτοιες δολοφονίες στρατιωτικών, που τις έχει σκεπάσει η σιωπή ή η συνενοχή. Ποιος θα απολογηθεί στις οικογένειες των θυμάτων για αυτά εγκλήματα, ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, που οφείλονται στη ΒΛΑΚΕΙΑ , των ψυχοπαθολογικών ηγετών της χούντας του ΙΩΑΝΝΙΔΗ;
Για να καταλάβετε το «κλίμα» της εποχής, το μίσος και τη μισαλλοδοξία στους στρατιωτικούς που υπηρετούσαν στην Κύπρο, θα ανατρέξω στο «Φάκελο της Κύπρου» , που παραμένει μέχρι σήμερα θεόκλειστος στη Βουλή. Έλληνας αξιωματικός , έμπιστος του χουντικού καθεστώτος και πρωτοπαλίκαρο του δικτάτορα Ιωαννίδη, που υπηρετούσε στην Κυπριακή Εθνοφρουρά, καταθέτει στην Επιτροπή της Βουλής, για τα γεγονότα στην Κύπρο.
Σε ερώτηση βουλευτή, γιατί απέτυχε το Πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και ο Αρχιεπίσκοπος κατόρθωσε να διαφύγει , απαντά. «Διότι δεν υιοθετήθηκε η πρόταση μου» . Και ποια ήταν η πρότασή σας ; τον ρώτησε ο Βουλευτής . «Να βομβαρδιστεί το Προεδρικό Μέγαρο, ώστε σίγουρα να ήταν νεκρός το Μακάριος», απάντησε, ο αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.
ΜΕ ΒΑΣΗ τα ντοκουμέντα, που περιλαμβάνονται στο «Πόρισμα για τον Φάκελο της Κύπρου» της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκύπτουν τα εξής:
1. επιβεβαιώνεται η απαίτηση της Ουάσιγκτον και της Αθήνας «να τελειώνουμε το κυπριακό θέμα» και να εκδιωχθεί «με τη βία ο Μακάριος».
2. Η ενεργός ανάμειξη των ΗΠΑ και ειδικά του υπουργού Εξωτερικών Κίσινγκερ τεκμηριώνεται με πλήθος στοιχείων. Χωρίς την συναίνεση του Χ.Κίσιγκερ, δεν θα μπορούσε να γίνει, ούτε η Ανατροπή του Μακαρίου, ούτε η στρατιωτική εισβολή των Τούρκων.
3.το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, αποφασίστηκε σε σύσκεψη τον Μάιο του 1974, από τους Γκιζίκη («πρόεδρος»), Ανδρουτσόπουλο («πρωθυπουργός»), Μπονάνο (αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων) και Δ. Ιωαννίδη (αρχηγός της νοεμβριανής χούντας), με εισήγηση του τελευταίου, που διαβεβαίωνε του υπόλοιπους , ότι είχε την στήριξη της αμερικανικής πρεσβείας.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου