Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

10 ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ


 
Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ
 
Όχι αυτό δεν είναι στιγμιότυπο απο ταινία Ghostbusters, η κόκκινη παρίλλοια είναι το φαινόμενο που προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν. Το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως την εαρινή και φθινοπωρινή περίοδο, ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες, που χρονικά προηγούνται. Η ραγδαία ανάπτυξη των οργανισμών αυτών οφείλεται στην επάρκεια φωτός, λιπαντικών ουσιών (θρεπτικών αλάτων) και άλλων αυξητικών ουσιών, την ευνοϊκή θερμοκρασία και την κυκλοφορία των υδάτινων μαζών, καθώς και τη διοχέτευση λιπασμάτων, υγρών αποβλήτων στο θαλάσσιο χώρο.
 
Foxfire
 
Η ΝΕΡΑΪΔΟΦΩΤΙΑ
 
Το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα της βιοφωταύγειας που φυσικώς συμβαίνει σε ορισμένα είδη μυκήτων που βρέθηκαν σε σάπιο ξύλο. Ακόμα και το δάσος χρειάζεται ένα φως τη νύχτα.
 
Columnar Basalt
 
ΚΟΛΩΝΕΣ ΑΠΟ ΒΑΣΑΛΤΗ

Το νησί Staffa ή το νησί με τις κολώνες βρίσκεται στην Σκωτία. Οι Βίκινγκς έδωσαν αυτό το όνομα στο νησί γιατί η παράξενη μορφολογία του εδάφους, τους θύμιζε τα σπίτια τους.
Οι παράξενες κολώνες που καλύπτουν το νησί είναι κατασκευασμένες από βασάλτη (μαγματικό ηφαιστειακό πέτρωμα). Οι σχηματισμοί αυτοί δημιουργήθηκαν από την ψύξη λιωμένης λάβας.


Fire Rainbow
 
ΟΥΡΑΝΙΑ ΤΟΞΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ


Είναι γνωστά με την ονομασία «Fire Rainbows»! Δεν πρόκειται όμως ούτε για φωτιά αλλά ούτε και για ουράνιο τόξο. Ο λόγος για τα σπάνια σύννεφα που μοιάζουν με ουράνια τόξα εξαιτίας των λαμπερών παστέλ χρωμάτων τους και το σχήμα τους θυμίζει φλόγες. Εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη όταν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις φυσικών καταστάσεων.
Για να σχηματιστούν τα «ουράνια τόξα της φωτιάς» πρέπει: Ο ήλιος να βρίσκεται ψηλά στον ορίζοντα (58° ή περισσότερο), να υπάρχουν χαμηλά σύννεφα με σχήμα πλάκας και το φως του ήλιου να εισάγεται στο σύννεφο υπό συγκεκριμένη γωνία. Αυτές οι προϋποθέσεις καθιστούν το φαινόμενο ιδαίτερα σπάνιο ανάλογα βέβαια και με την περιοχή του πλανήτη που βρίσκεται κάποιος.
 
Haboob
 

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ HABOOB
 
Το haboob (δυνατός άνεμος στα Αραβικά) είναι ένα είδος θύελλας σκόνης και εμφανίζεται τακτικά σε ξηρές περιοχές, σε όλο τον κόσμο. “Έχουν παρατηρηθεί haboob στην έρημο Σαχάρα, στο Σουδάν (από όπου πήραν και το όνομά τους), στο Κουβέιτ, στις πιο ξηρές περιοχές του Ιράκ, στην Βόρεια Αμερική αλλά και στην Αυστραλία.
Τα haboob συνήθως ταξιδεύουν με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα ενώ το ύψος και το πλάτος τους μετριέται σε αρκετά χιλιόμετρα. Λόγω της ταχύτητας αλλά και του μεγέθους του, ένα haboob είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για όποιον βρεθεί στον δρόμο του. Λόγω της μηδενικής ορατότητας στο εσωτερικό του, πολλά θανατηφόρα ατυχήματα έχουν συμβεί σε αυτοκινητόδρομους επειδή οι άνθρωποι δεν βλέπουν που πηγαίνουν.
Ταυτόχρονα, αυτές οι μαζικές θύελλες σκόνης μεταφέρουν σπόρια με βακτήρια, μούχλα, μύκητες, χημικά προϊόντα τόσο μικροσκοπικά που η φυσική άμυνα του σώματος δεν μπορεί να τα σταματήσει. Εισχωρούν στο ανθρώπινο σώμα από τη μύτη και το στόμα και καταλήγουν στους πνεύμονες. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών του αναπνευστικού όπως: Βρογχίτιδα, εμφύσημα, άσθμα, αλλεργίες κ.λ.π.


Mammatus Clouds
 

ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ MAMMATUS
 
Όταν ο ουρανός γεμίσει με αυτά τα παράξενα σύννεφα, τότε έρχεται δυνατή καταιγίδα ή ένας επικίνδυνος ανεμοστρόβιλος πλησιάζει… Στην ουσία πρόκειται για ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως στον ουρανό των ΗΠΑ, γνωστό με την ονομασία «Mammatus Clouds» ή σε απλά Ελληνικά «Σύννεφα του γυναικείου μαστού» (σ.σ. από το Λατινικό mamma=γυναικείο στήθος, μαστός).
Τα σύννεφα μοιάζουν με σακούλες που κρέμονται από τον ουρανό, τα οποία εμφανίζονται σε ομαλούς ή ανώμαλους σχηματισμούς εν είδει ακανόνιστης οροσειράς και είναι αδιαφανή ή ημιδιαφανή.
Τα «ανώμαλα» σύννεφα Mammatus είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα όποτε εμφανιστούν, αφού πάντα αποτελούν «προάγγελο» κακών ή ακόμη και πολύ επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ειδικά για τους καλλιεργητές και τους πιλότους!
Άλλωστε, όπως και ένα… γυναικείο στήθος έχει την ομορφιά του αλλά έναν κίνδυνο τον κρύβει(!), έτσι και τα «σύννεφα του μαστού» συνθέτουν μια μαγική αλλά άκρως επικίνδυνη εικόνα!
 
Rainbow Bark
 
ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ
 
Το απίστευτο αυτό δέντρο, αποκαλείται ευκάλυπτος – ουράνιο τόξο  λόγω των μοναδικών χρωματισμών που αναπτύσσονται στον κορμό του. Είναι το μοναδικό είδος ευκαλύπτου που ευδοκιμεί στο βόρειο ημισφαίριο, το ύψος του φτάνει τα 70 μέτρα και αξιοποιείται για την παρασκεύη λευκού χαρτιού.
Υπάρχουν πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το συγκεκριμένο ευκάλυπτο αλλά από το όνομά του η προφανής ερώτηση που προκύπτει είναι, γιατί το δέντρο είναι πολύχρωμο. Η εξήγηση είναι αρκετά απλή. Τα δέντρα αυτά αποβάλλουν τμήματα του φλοιού τους με το πέρασμα του χρόνου, αλλά όχι ταυτόχρονα. Έτσι δημιουργούνται στον κορμό μπαλώματα από τμήματα φλοιού διαφορετικής ηλικίας.
Καθώς δημιουργούνται τα μπαλώματα , ο πράσινος εσωτερικός φλοιός εκτίθεται και  καθώς ωριμάζει γίνεται αρχικά γαλαζωπός, έπειτα πορτοκάλι, πορφυρός και στο τέλος καφέ.
Αυτή η διαδικασία ανανέωσης δημιουργεί τους πολύχρωμους αυτούς σχηματισμούς.

Light Pillars
 
ΠΥΛΩΝΕΣ ΦΩΤΟΣ (LIGHT PILLAR)
 
Οι Πυλώνες φωτός (light pillar) διασχίζουν τον νυχτερινό ουρανό της Αλάσκα και χάνονται στον ορίζοντα. Μοιάζουν σαν μετεωρίτες που πέφτουν αλλά το ίχνος τους παραμένει ορατό για αρκετή ώρα ή ακόμη και σαν μια εξωγήινη δύναμη που εισβάλει στον μικρό πλανήτη μας. Στην πραγματικότητα όμως είναι απλά ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο.
Φως και νερό είναι τα μόνα που απαιτούνται για την δημιουργία ενός Πυλώνα Φωτός. Το φως εισέρχεται στην ατμόσφαιρα και έρχεται σε επαφή με πτυχές κρυστάλλων πάγου με αποτέλεσμα να αναπηδήσει. Όταν αυτό το φως προέρχεται από τον ήλιο ονομάζεται ηλιακός πυλώνας (Sun Pillar ή Solar Pillar) και έχει την ίδια διάμετρο και το ίδιο χρώμα με τον ήλιο. Ο Ηλιακός Πυλώνας είναι περισσότερο ορατός λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.
Πυλώνες φωτός όμως σχηματίζονται και από το φως του φεγγαριού, αλλά ακόμη και από τεχνητό φως όπως οι λάμπες ενός δρόμου.
 
 
Firenadoes
 
ΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΦΩΤΙΑΣ (FIRENADOES)
 
Επίσης γνωστοί και ως «διάβολοι της φωτιάς» ή και «ανεμοστρόβιλοι φωτιάς». Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο η φωτιά αποκτά κατακόρυφη δίνη που μπορεί να φτάσει και τα 50 μετρα ύψος. Μπορεί οπτικά να είναι εντυπωσιακό αλλά μπορεί να ξεριζώσει δέντρα ύψους μέχρι και 15 μέτρων.
Blue Holes
 
ΟΙ ΜΠΛΕ ΤΡΥΠΕΣ
 
Υπάρχουν πολυάριθμες μπλε τρύπες σε όλο τον κόσμο, αλλά καμία τόσο εκπληκτική όπως αυτή.
Αυτό το απίστευτο γεωγραφικό φαινόμενο γνωστό ως η μπλε τρύπα βρίσκεται 60 μίλια από την ηπειρωτική χώρα της Μπελίζε της Κεντρικής Αμερικής.
Στο επίπεδο της επιφάνειας είναι τέλεια κυκλική τρύπα και έχει διάμετρο 400 μέτρα, και το βάθος στη μέση φθάνει τα 145 μέτρα. Προφανώς η τρύπα της Μπελίζε είναι ένα πολύ δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο για τους δύτες που θέλουν να ερευνήσουν τους σταλακτίτες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου