Ερευνητές ανακάλυψαν ότι δίαιτες που περιέχουν ''απεριόριστες'' ποσότητες πρόχειρου φαγητού, του λεγόμενου και ''junk food'' προκαλούν εθισμό σε πειραματόζωα (αρουραίοι) τα οποία επιλέγουν να λιμοκτονήσουν παρά να επιστρέψουν στις αρχικές ''υγιεινές'' διατροφικές τους συνήθειες.
Σε μια σειρά απο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια τριών ετών και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Neuroscience στη Florida οι επιστήμονες Paul Johnson and Paul Kenny ανακάλυψαν ότι η απεριόριστη κατανάλωση πρόχειρου φαγητού παραλληλίζεται στενά με τον εθισμό των τοξικομανών ασθενών, ακόμη και στις αλλαγές που προκαλούνται στη χημεία του εγκεφάλου!
''Αυτό που έχουμε εδώ είναι η απόκτηση βασικών χαρακτηριστικών εθισμού στα ζώα αυτά'' δήλωσε ο Kenny'' (ένας από τους βασικούς συντελεστές του πειράματος)
Στην πρώτη μελέτη τους οι ερευνητές τάισαν τους αρουραίους με μια ισορροπημένη διατροφή αλλά και παράλληλα στην ίδια διατροφή πρόσθεσαν απεριόριστη πρόσβαση σε τροφές σκουπίδια όπως αυτές που αγοράζουμε από κάποιο Super Market και περιλαμβάνουν επεξεργασμένα κρέατα και κέικ. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αρουραίοι που είχαν πρόσβαση στο πρόχειρο φαγητό άρχισαν να τρώνε ψυχαναγκαστικά και γρήγορα με αποτέλεσμα να γίνουν υπέρβαροι.
''Παίρνουν τις διπλάσιες και πλέον θερμίδες απ' ότι τα ποντίκια με ελεγχόμενη διατροφή , είπε ο Kenny.''
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι αρουραίοι τρώνε ψυχαναγκαστικά επειδή όπως και οι τοξικομανείς έχουν ''απευαισθητοποιηθεί'' σε μικρότερες ποσότητες ''φαγητού-θερμίδων'' και χρειάζονται όλο και περισσότερο-ες για το ίδιο ''αίσθημα ευχαρίστησης''
Πολλά ψυχοτροπικά ναρκωτικά δρουν άμεσα στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου, ιδιαίτερα στον υποδοχέα της ντοπαμίνης γνωστό ως D2. Η υπερδιέγερση του υποδοχέα αναγκάζει το σώμα να αρχίσει να παράγει λιγότερη ντοπαμίνη με αποτέλεσμα το εθισμένο άτομο να αντισταθμίζει αυτή την έλλειψη με λήψη περισσότερου φαρμάκου.
Καθώς η ντοπαμίνη μπορεί επίσης να απελευθερωθεί από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως το φαγητό ή το SEX ο Kenny και Johnson εικάζουν ότι ο διατροφικός εθισμός θα μπορούσε να αναπτυχθεί με τον ίδιο τρόπο. Για να ελεγχθεί τη συνέβει στην πραγματικότητα στους αρουραίους και είχαν συνηθίσει στη ντοπαμίνη οι ερευνητές πήραν τους αρουραίους του πρώτου πειράματος και σύνδεσαν στους εγκεφάλους τους μια συσκευή διεγείροντας άμεσα τους υποδοχής της ντοπαμίνης όταν αυτή έτρεχαν πάνω σε ένα τροχό.
Οι αρουραίοι που τράφηκαν με πρόχειρο φαγητό (Junk food) έτρεξαν πάνω στον τροχό μία αρκετά μεγαλύτερη απόσταση απ' οτι αυτοί που τράφηκαν με φυσιολογική διατροφή πράγμα που δείχνει την επίπτωση που είχε το πρόχειρο φαγητό στην απευαισθητοποίηση των υποδοχέων της ντοπαμίνης. Αυτή η σημαντική διαφορά στους υποδοχής της ντοπαμίνης συνέβει μόλις πέντε μέρες μετά την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού.
''Τα πειραματόζωα δεν λαμβάνουν την ίδια απόλαυση με την φυσική τους διατροφή, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουν αυτή την έλειψη ευχαρίστησης είναι να στραφούν αμέσως στο Junk food χάνοντας τον έλεγχο. Αυτό είναι το σήμα κατατεθέν του εθισμού " Είπε ο Kenny
Σε μια άλλη υπόθεση του πειράματος εθισμού, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ιό για να μπλοκάρουν τους υποδοχείς D2 σε υγιείς αρουραίους με αποτέλεσμα να γίνουν ψυχαναγκαστικοί στην κατανάλωση πρόχειρου φαγητού.
"Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα καταγεγραμμένη απόδειξη που δείχνει ότι η παχυσαρκία και η τοξικομανία έχουν κοινά νευρολογικά θεμέλια'' είπε ο Johnson
Αφού διαπιστώθηκε ότι οι αρουραίοι είχαν εθιστεί στο πρόχειρο φαγητό ο Johnson και ο Kenny προσπάθησαν να μάθουν σε τι βαθμό είχε φτάσει αυτός ο εθισμός και μέχρι που θα μπορούσε να τους ωθήσει, έτσι πήραν αρουραίους που είχαν ήδη εθιστεί στο πρόχειρο φαγητό και αρουραίους οι οποίοι δεν είχαν έρθει σε επαφή με τέτοιου είδους τροφές και τους έκαναν ηλεκτροσόκ κάθε φορά που κατανάλωναν τέτοια τροφή, διαπίστωσαν τότε ότι οι αρουραίοι οι οποίοι δεν είχαν έρθει σε επαφή με πρόχειρο φαγητό σταμάτησαν αμέσως την κατανάλωση του αλλά οι εθισμένοι αρουραίοι αψηφούσαν το ηλεκτροσόκ και συνέχιζαν να το καταναλώνουν.
Ίσως η πιο συγκλονιστική ανακάλυψη ήρθε όταν οι ερευνητές διέκοψαν την πρόσβαση στο Junk food των εθισμένων αρουραίων επιτρέποντας του πρόσβαση μόνο στη φυσική υγιεινή τους τροφή, ''με την ίδια τροφή είχαν τραφεί και ως νεογνά'' Όταν τους αφαιρέθηκε η πρόσβαση στο πρόχειρο φαγητό οι εθισμένοι αρουραίοι αρνήθηκαν να τραφούν για δύο βδομάδες!
''Τα πειραματόζωα οικειοθελώς επιλέγουν να λιμοκτονήσουν'' είπε ο Kenny
Οι διατροφικές προτιμήσεις τους πλέον είχαν αλλάξει δραματικά που ήταν σχεδόν αδύνατον να γυρίσουν πίσω στις αρχικές.
Η έρευνα δείχνει σαφώς ότι πολλοί σύγχρονοι άνθρωποι υποφέρουν επίσης από εθισμό στο πρόχειρο φαγητό. Ο Kenny σημειώνει, ωστόσο, ότι σε αντίθεση με τους αρουραίους, όλοι οι άνθρωποι με πρόσβαση στο πρόχειρο φαγητό δεν γίνονται παχύσαρκοι. Ο ίδιος αποδίδει την διαφορά στην επίδραση της γνώσης για την υγεία και την κοινωνική πίεση σε μετριοπαθείς λαούς με φυσικές διατροφικές συνήθειες.
''Οι αρουραίοι δεν πάσχουν από τις ίδιες κοινωνικές πιέσεις που δεχόμαστε εμείς'' τόνισε.
«Σίγουρα, βλέπουμε αυτό το εθιστικό μοτίβο σε ανθρώπους», είπε η διατροφολόγος Sandy Λίβινγκστον. «Ξέρουν ότι δεν θα πρέπει να τρώνε περισσότερο, αλλά το κάνουν έτσι κι αλλιώς."
Η Λίβινγκστον εξέφρασε την ελπίδα ότι η καλύτερη γνώση σχετικά με τη βιοχημική πλευρά του εθισμού των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε ελάτωση της ενοχής και της κατάκρισης γύρω από την παχυσαρκία.
"Πολλοί άνθρωποι κατηγορούν τον εαυτό τους για αδυναμία θέλησης''
"Το φαγητό μπορεί να είναι εξαιρετικά εθιστικό", δήλωσε ο συγγραφέας και παραγωγός συμπληρωμάτων διατροφής Jordan Rubin. Οι άνθρωποι περιγράφουν την υπερφαγία και την απώλεια βάρους σαν μια μάχη, ο ίδιος ζήτησε εκτενέστερη έρευνα με την οποία τα επιμέρους συστατικά του πρόχειρου φαγητού, όπως το MSG, θα μπορούσαν να είναι πίσω από αυτά τα εθιστικά αποτελέσματά.
Ο Kenny εξέφρασε την ελπίδα ότι η καλύτερη κατανόηση των βιοχημικών διαδικασιών του εθισμού στο φαγητό μπορεί να επιτρέψει κάποια μέρα την ανάπτυξη ενός φαρμάκου ή εμβολίου ως θεραπεία για την ψυχαναγκαστική κατανάλωση.
Η έρευνα του Johnson και του Kenny χρηματοδοτήθηκε από τις επιχορηγήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, την τράπεζα της Αμερικής και το Ίδρυμα Μαργαρίτα Ερ Landenberger.
Πηγές του άρθρου:
http://www.palmbeachpost.com/health/scripps-
http://www.sciencenews.org/view/generic/id/4
source
Επεξεργασία και μετάφραση:
Μύθος ή Πραγματικότητα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου