Σελίδες

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Οι πιο επικίνδυνες αράχνες του κόσμου


Ευτυχώς για εμάς, οι περισσότερες αράχνες που συναντάμε στη ζωή μας είναι τελείως άκακες. Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλές οι οποίες δεν παύουν να είναι δηλητηριώδεις και επιθετικές, γεγονός που τις καθιστά, ίσως, ως τα πιο κακά οκτάποδα ζωύφια. Και σίγουρα κανείς δεν θέλει να βρει μια από αυτές στη μπανιέρα του.


Η συγκριτική ανάλυση ως προς το ποια αράχνη είναι η πιο θανατηφόρα δεν είναι κι εύκολη υπόθεση – συνήθως εξαρτάται από το πόσο δηλητήριο ελευθερώνει σε κάθε τσίμπημά της, πόσο αρπακτική είναι η ίδια η αράχνη, και τι πιθανότητες έχει να τη συναντήσει ένας άνθρωπος. Επίσης, γνωρίζουμε σχετικά λίγα όσο αφορά στην τοξικότητα κάποιων ειδών.

Παρόλα αυτά, σε αυτό το αφιέρωμα θα βρείτε δέκα από τις πιο επικίνδυνες αράχνες που υπάρχουν, βαθμολογώντας τις από το πόσο θανατηφόρο είναι το δηλητήριό τους (όσο πιο μικρή η δόση, τόσο πιο θανατηφόρος), συναρτήσει του πόσο απειλούν εμάς.

*Προσοχή! Εάν είστε αραχνοφοβικοί μην διαβάσετε αυτό το αφιέρωμα!


 
Όνομα: Μαύρη Χήρα της Μεσογείου (Latrodectustredecimguttatus)


Περιοχή: Μεσόγειος, από την Πορτογαλία μέχρι και την κεντρική Ασία
 
Θανατηφόρος Δόση: 0.59 mg/kg
 
Ανθρώπινη Απειλή: είναι ένα επίπονο τσίμπημα που όμως είναι θανατηφόρο σε σπάνιες περιπτώσεις. Υπάρχουν αναφορές από Ουκρανούς αγρότες που τους τσίμπησε ενώ ήταν στους αγρούς και στα χωράφια, ενώ στο Καζακστάν υπάρχουν αναφορές όπου αυτές οι αράχνες τσίμπησαν και σκότωσαν καμήλες.
 
 
Όνομα: Κίτρινη Κύστη (Cheiranthium punctorium)
 
Περιοχή: Έχουν βρεθεί πολλά είδη της συγκεκριμένης αράχνης από τη Βόρειο Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία, και από την Νότια Αφρική μέχρι την Ινδία και την Αυστραλία

Θανατηφόρος Δόση: άγνωστη

Ανθρώπινη Απειλή: Ενώ η αράχνη Κίτρινη Κύστη δεν είναι όσο δηλητηριώδης όσο οι υπόλοιπες αράχνες της λίστας, είναι αυτή που συνδέεται αρκετά με μολύνσεις από βακτήρια που προκαλούν χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο. Αυτό και μόνο τις κάνει αράχνες που δεν είναι παίξε γέλασε. Ένα δάγκωμα μπορεί να αφήσει μώλωπες από νεκρό ιστό


 
Όνομα: Αράχνη – Ποντίκι (Missulena)

Περιοχή: Αυστραλία

Θανατηφόρος Δόση: άγνωστη, αλλά υπάρχουν αναφορές ότι το δηλητήριό της είναι όσο τοξικό όσο αυτό της θανατηφόρου Αράχνης-Ιστού που θα δείτε αργότερα
 
Ανθρώπινη Απειλή: Το δηλητήριό της είναι παρεμφερές με αυτό της Αράχνης-Ιστού, και για αυτό τον λόγο έχει και το ίδιο αντίδοτο. Ωστόσο, υπάρχουν σαφώς λιγότερες αναφορές από τσιμπήματα, διότι, ευτυχώς, η Αράχνη-Ποντίκι δίνει «κούφια» τσιμπήματα, χωρίς να ελευθερώνει δηλητήριο.
 
 
Όνομα : Καφέ Ερημίτισσα ( Loxosceles reclusa )

Περιοχή: Σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ, από την νοτιοανατολική Νεμπράσκα έως την νότια Άιοβα, το Ιλλινόις, και απ’ την Ιντιάνα μέχρι το νότιοδυτικό Οχάιο. Στις νότιες πολιτείες, εμφανίζεται συχνότερα από το κεντρικό Τέξας μέχρι την δυτική Τζώρτζια και βόρεια του Κεντάκι.
 
Θανατηφόρος Δόση: άγνωστη
 
Ανθρώπινη Απειλή: Όπως μαρτυρά και το όνομά της, η καφέ ερημίτισσα είναι σπάνια εχθρική. Τα περισσότερα τσιμπήματα είναι μικρού μεγέθους, ωστόσο μερικά τσιμπήματα είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρούς μώλωπες και έχουν παρενέργειες σε όλο το σώμα. Θανατηφόρα περιστατικά εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά κάτω των 7 ετών, ή σε άτομα με αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα.
 
 
Όνομα: Ερημίτισσα της Χιλής (Loxosceles laeta)
 
Περιοχή: Γέννημα-θρέμα της Νοτίου Αμερικής αλλά συναντάται σε όλο τον κόσμο. Επιδρομές έχουν αναφερθεί στο Βανκούβερ, στη Βρετανική Κολομβία, στο Κέημπριτζ, στη Μασσαχουσέτη, και στη Φλόριντα. Συχνά φτιάχνουν τους ιστούς τους σε στοίβες με ξύλα, σε αποθήκες, ντουλάπες και γκαράζ.

ΘανατηφόροςΔόση: 1.45 mg/kg
 
Ανθρώπινη Απειλή: Αυτές οι αράχνες συνήθως δεν είναι επιθετικές και οι συχνότερες περιπτώσεις τσιμπήματος προκαλούνται από τους ανθρώπους (όταν τις πιέζουν κατά λάθος με το δέρμα τους) όπως π.χ. όταν κάτσουν πάνω τους στο κρεβάτι ή όταν είναι μες τα ρούχα τους. Το τσίμπημά τους συνήθως έχει παρενέργειες σε όλο τον οργανισμό, και προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια ή ακόμη και θάνατο.
 
 
Όνομα: Κόκκινη Αράχνη (Latrodectus hasseltii)

Περιοχή: Συνήθως βρίσκεται στην Αυστραλία, ενώ λόγω μεταναστεύσεων έχει καταλήξει να εγκλιματιστεί και σε άλλες αποικίες όπως: Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και στο Βέλγιο. Η θηλυκή Κόκκινη αράχνη

ΘανατηφόροςΔόση: 0.27–0.91 mg/kg

Ανθρώπινη Απειλή: Η Κόκκινη αράχνη είναι υπεύθυνη για την μεγαλύτερη λήψη αντιδότου από οποιοδήποτε άλλο πλάσμα στην Αυστραλία, προκαλώντας ετησίως περίπου 2.000-10.000 τσιμπήματα. Η θηλυκή αράχνη που είναι και μεγαλύτερη στο μέγεθος, είναι αυτή που τσιμπάει συνήθως, και το κάνει όταν κάποιος πειράξει τον ιστό της. Περίπου σε ένα στα τρία θύματα προκαλείται χρόνια δηλητηρίαση. Σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλείται κρίση, κώμα, πνευμονικό έκζεμα, αναπνευστική ανεπάρκεια ή τοπική δερματική μόλυνση. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, ή άτομα που έχουν κάποια σοβαρή πάθηση είναι σε πολύ υψηλότερο κίνδυνο για τις σπάνιες παρενέργειες, καθώς και τα βρέφη, μερικά μάλιστα έχουν πεθάνει απλώς ώρες μετά το τσίμπημά της, ενώ οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 30 μέρες.
 
 
Όνομα : Μαύρη Χήρα ( Latrodectus mactans )

Περιοχή: Βόρεια Αμερική

Θανατηφόρος Δόση: 0.002 mg/kg

Ανθρώπινη Απειλή: Αν και αυτές οι αράχνες συνήθως τρώνε έντομα, δεν θέλετε να την ενοχλήσετε. Ειδικά αν πέσετε πάνω στην θηλυκή, που είναι μεγαλύτερου μεγέθους και πολύ πιο επικίνδυνη, θα σας δαγκώσει. Μεταξύ του 1965 και του 1990, περίπου 36 άτομα έχασαν την ζωή τους από τσίμπημα, αν και πρέπει να γνωρίζετε ότι το δηλητήριό της είναι σπάνια θανατηφόρο σε υγιείς ενήλικες.
 
 
Όνομα: Αράχνη-Ιστός του Σίδνεϊ (Atrax robustus)

Περιοχή: Συνήθως τη βρίσκει κανείς σε ακτίνα 100 χλμ από το Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Προτιμούν κλίμα το οποίο έχει υγρασία και είναι υγρό όπως κάτω από βράχους, κορμούς δένδρων ή ακόμη και σε σκληρούς φλοιούς δένδρων.
 
Θανατηφόρος Δόση: 0.16 mg/kg

Ανθρώπινη Απειλή:Ένα τσίμπημα της Αράχνης-Ιστού του Σίδνεϊ είναι σε πολύ επίπονο, και είναι εμφανές ότι τα σημάδια απέχουν μερικά χιλιοστά μεταξύ τους.
 
 
Όνομα: Η λατινική της ονομασία είναι: Sicarius genus, αλλά είναι ευρύτερα γνωστή ως η Αμμώδης Αράχνη με τα έξι (η φωτογραφία δείχνει την sicarius terrosus, μια κοντινή της συγγενή). Είναι επίσης γνωστές και ως δολοφονικές αράχνες, λόγω της ταχύτητας με την οποία πιάνουν τη λεία τους.
 
Περιοχή: Νότιος Αφρική

Θανατηφόρος Δόση: άγνωστη
 
Ανθρώπινη Απειλή: Ένα τσίμπημα της Αμμώδους αράχνης με τα έξι μάτια, προκαλεί τοπική νέκρωση (νεκρώνει τους ιστούς) και μπορεί να δημιουργήσει θρόμβους από αίμα στο δέρμα, όπως και αιμορραγία, ενώ το τσίμπημά της μπορεί να αποβεί μοιραίο. Δεν υπάρχει αντίδοτο για αυτή, και παρόλο που δεν υπάρχουν τεκμήρια για το πόσο τοξικό είναι το δηλητήριό της, προτείνουμε να μην την συναντήσετε ποτέ!
 
 
Όνομα: Περιπλανώμενη Βραζιλιάνα (Phoneutria nigriventer)

Περιοχή: Αυτές τις επιθετικές αράχνες συνήθως τις συναντάει κανείς στην Νότιο Αμερική, με ένα είδος να βρίσκεται και στην Κεντρική Αμερική. Κατά τη διάρκεια της μέρας, κρύβονται μέσα σε σωρούς από τερμίτες, ή κάτω από πεσμένα κούτσουρα και βράχους και σε μπανανόδενδρα, ενώ την νύχτα περιφέρονται μες την ζούγκλα.

Θανατηφόρος Δόση: 0.00061–0.00157 mg/kg. Το 2010 μπήκε στο Βιβλίο με τα Ρεκόρ Γκίνες ως η πιο δηλητηριώδης αράχνη στο κόσμο

Ανθρώπινη Απειλή: Το δηλητήριό της, περιέχει μια ισχυρή νευροτοξίνη, γνωστή ως PhTx3, που προκαλεί αφόρητους πόνους, παράλυση του μυικού συστήματος και αναπνευστικά προβλήματα, που οδηγούν σε παράλυση και επακόλουθη ασφυξία. Άλλη μια περίεργη παρενέργεια στους ανθρώπους είναι ο πριαπισμός, που έχει οδηγήσει σε έρευνα του δηλητηρίου της ως φάρμακο για την στυτική δυσλειτουργία. Παρότι το δηλητήριό της είναι απίστευτα τοξικό, ένα πολύ αποτελεσματικό αντίδοτο κυκλοφορεί, με αποτέλεσμα το ποσοστό θνησιμότητας να είναι χαμηλό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου