Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος
To φονικό αμόκ άλλου ενός ενόπλου στη στρατιωτική βάση του Φορτ Χουντ στις ΗΠΑ χθες, άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το σύνδρομο του μετατραυματικού στρες (post-traumatic stress disorder - PTSD). Στρατιώτες που κλήθηκαν να υπηρετήσουν την αμερικανική «πολεμική μηχανή» σε Ιράκ και Αφγανιστάν επιστρέφουν ως ανθρώπινα «ερείπια» και μετατρέπονται σε μανιακούς εκτελεστές.
Οι άνθρωποι που εμφανίζουν το σύνδρομο συμπεριφέρονται σαν να απειλούνται ενώ στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζουν κάποιο κίνδυνο. Συγκεκριμένα αναβιώνουν το τραύμα μέσω αναμνήσεων και εφιαλτών, νιώθουν έντονα ότι αυτό μπορεί να αναβιώσει οποιαδήποτε στιγμή.
Παράλληλα μπορεί να αισθάνονται την ανάγκη να πυροβολούν συνεχώς, εάν βρεθούν με όπλο στο χέρι, ιδιαίτερα εάν κάτι τους θυμίζει την τραυματική τους εμπειρία, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Κέντρου Νόμιμης και Ψυχολογικής Yποστήριξης σε Αντίξοες Συνθήκες, Μιχαήλ Βινογκράντοφ στο RIA Novosti.
«Έχουν μια ιδιαίτερη μνήμη, μία μνήμη διαρκούς τρόμου» σχολίασε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι η πιο επικίνδυνη περίοδος για να αναπτύξει κάποιος PTSD είναι ένα εξάμηνο μετά την τραυματική εμπειρία, αλλά εάν πρόκειται για στρατιωτικούς, τα ψυχολογικά κατάλοιπα μπορεί να διαρκέσουν για ολόκληρη τη ζωή τους.
Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας οι στρατιώτες δεν είναι ανάγκη να έχουν τραυματιστεί σε μάχη για να εμφανίσουν το σύνδρομο, αφού αυτό μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικό τραύμα της παιδικής ηλικίας.
Οι αριθμοί, πάντως, είναι σοκαριστικοί σχετικά με στρατιώτες που πολέμησαν σε Ιράκ και Αφγανιστάν: Στο 30% αυτών έχει διαγνωστεί το σύνδρομο του μετατραυματικού στρες.
Σύμφωνα με το CNN, το μη κερδοσκοπικό think tank, RAND Corporation, υπολογίζει ότι ένας στους τρεις βετεράνους πολέμου έχει κάποιο είδος εγκεφαλικού τραύματος, PTSD ή κατάθλιψη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων στις 600.000.
Σημειώνεται ότι, το να έχει κάποιο άτομα το σύνδρομο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εμφανίσει και βίαιες τάσεις, αλλά συγκεκριμένοι ήχοι, εικόνες και μυρωδιές μπορεί να πυροδοτήσουν μνήμες που να το κάνουν να δράσει σαν να βρίσκεται σε συνθήκες μάχης.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, την ελεύθερη πρόσβαση σε όπλα και με οικονομικά προβλήματα -που είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν οι βετεράνοι πολέμου στις ΗΠΑ- δημιουργούνται, αυτομάτως, δυνάμει εκτελεστές που μπορούν να σπείρουν ανά πάσα στιγμή τον θάνατο σε δημόσιους χώρους.
Στην ίδια βάση, στο Φορτ Χουντ, στις 5 Νοεμβρίου του 2009 το δολοφονικό παραλήρημα ενός ενόπλου, πρώην στρατιωτικού ψυχιάτρου, έμελλε να προκαλέσει μακελειό με 13 νεκρούς και πάνω από 30 τραυματίες. Τον περασμένο Σεπτέμβιο άλλα 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους από πυρά σε ναυτική βάση της Ουάσινγκτον.
Τα θύματα του Ιράκ και του Αφγανιστάν αυξάνονται. Μακριά από τις μαρτυρικές χώρες στη χώρα των ίδιων των βετεράνων...
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου