Ο θρύλος των Κυνοκέφαλων, έχει τις ρίζες του τόσο στην Αιγυπτιακή όσο και στην Ελληνική μυθολογία.Συναντούμε τους Κυνοκέφαλους Θεούς των Αιγυπτίων Hapi και Anubis και την μαρτυρία του Έλληνα Μεγασθένη που ισχυρίστηκε οτι είδε μια φυλή Κυνοκέφαλων στην Ινδία, οι οποίοι επικοινωνούσαν με γαυγίσματα και ασχολούνταν με το κυνήγι.
Μελετητές της προχρηστιανικής εποχής αναφέρουν την ύπαρξη τους σε μια φυλή στην Αφρική.
Ο Μεγασθένης τους περιγράφει σαν άγρια πλάσματα που ζουν στα βουνά και τρέφονται με ωμό κρέας.Αν και καταλαβαίνουν την Ινδική τοπική διάλεκτο δεν μπορούν να μιλήσουν και γαυγίζουν.Τις ομιλίες τους τις συνοδεύουν με πολλές κινήσεις.Τα δόντια τους είναι πιο μεγάλα από των σκυλιών και τα νύχια τους πιο στρογγυλά.Οι ντόπιοι τους αποκαλούν Kalystrii και δεν έρχονται σε συχνή επαφή μαζί τους.Ο Μεγασθένης υποστήριξε οτι ο πληθυσμός τους ανέρχεται στους 120000.Έχουν πρόβατα από τα οποία πίνουν το γάλα και δεν αναπτύσουν εμπορικές δραστηριότητες.Όσοι κατέχουν περισσότερα πρόβατα θεωρούνται “άρχοντες” της μεταξύ τους κοινωνίας και είναι εξαιρετικά λίγοι σε αριθμό.
Τοπική μυθιστορία αναφέρει οτι οι Κυνοκέφαλοι είναι ανίκητοι στη μάχη γι αυτο και ο βασιλιάς της Ινδίας εξαγόραζε την εύνοια τους δίνοντας τους όπλα για το κυνήγι.
Ζούνε σε σπηλιές και κοιμούνται πάνω σε στρώμα από φύλλα.Αλοίφουν το σώμα τους με γάλα και μέλι και έπειτα το τυλίγουν με δέρματα ζώων.
Στην Αιθιοπική παράδοση οι Κυνοκέφαλοι έχουν ύψος 3.65 μέτρα και ζούνε σαν νομαδική φυλή.
Στη μετέπειτα εποχή ο Augustin of Hippo τους αναφέρει στο βιβλίο του City of Gods και θέτει το ερώτημα αν είναι απόγονοι του Αδάμ και αν θεωρούνται ανθρώπινα πλάσματα.
Οι Κυνοκέφαλοι στον Χριστιανισμό διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και η ύπαρξη τους δεν τίθεται ύπο αμφισβήτηση.Είναι καννίβαλοι και κάποιοι από αυτούς έχουν δεχτεί το βάπτισμα σαν εξιλέωση.
Ο Άγιος Χριστόφορος ήταν ένας Κυνοκέφαλος και με αυτή τη μορφή τον συναντούμε στις περισσότερες τοιχογραφίες.Λέγεται οτι ήρθε αντιμέτωπος σε μια μάχη στην Αίγυπτο με τους στρατιώτες του Βυζαντίου υπο την βασιλεία του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.Η μάχη έγινε στην Κυρηνα’ι’κή και συμμετείχαν φυλές Κυνοκέφαλων.Η μάχη περιγράφεται άκρως ανατριχιαστική καθώς οι γιγάντιοι αιμοδιψείς Κυνοκέφαλοι ξέσκιζαν τις σάρκες των βυζαντινών στρατιωτών.
Στην Χριστιανική Γαλλικία τέθηκε το θέμα εάν οι Κυνοκέφαλοι μπορούν να θεωρηθούν άνθρωποι στο σύγγραμμα Epistola de Cynocephalis του Ratramnus και στο Liber de Monstruosis Hominibus Orientis.Τελική απόφαση δεν υπήρξε ποτέ αλλά οι αναζητήσεις συνεχίστηκαν ανα τους αιώνες.
Στην Κέλτικη μυθολογία ο Βασιλιάς Αρθούρος μάχεται στο Ενδιμβούργο με μερικές χιλιάδες από αυτούς.Ο Μάρκο Πόλο ισχυρίζεται οτι η ύπαρξη τους είναι πραγματικότητα και αποκαλύπτει μία φυλή στη Λίμνη Baikal.Ακόμη,στην Κίνα ο Βουδιστής Ιεραπόστολος Hui-Sheng αναφέρεται σε ένα νησί με μια οργανωμένη κοινωνία ανατολικά του Fusang και το αποκαλεί Βασίλειο των Σκύλων.Ιστορικές πηγές έχουν τις εκστρατίες του Μέγα Αλέξανδρου σαν αίτιο για την εξόντωση μεγάλου αριθμού από αυτούς και φυλάκιση τους σε χάλκινες καταπακτές στο υπέδαφος.
Είναι προφανές οτι ο θρύλος των Κυνοκέφαλων είναι εμποτισμένος στις μνήμες πολλών πολιτισμών και θρησκειών.Προσωπικά έχω δει τοιχογραφία του Άγιου Χριστόφορου σαν Κυνοκέφαλου σε μια μικρή εκκλησία στο Πήλιο.Σίγουρα δεν μπορεί να δωθεί μια ασφαλής απάντηση για το θέμα της ύπαρξης τους.
Μ.Κ.
ΆΔΥΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου