Σελίδες

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Να πως δημιούργησαν το πρωτογενές πλεόνασμα οι Σαμαράς και Στουρνάρας!


Της  Όλγας Τάντου 
 
Η Ελληνική κρίση στο επίκεντρο της Έρευνας


Η λιτότητα και οι συνεχείς περιορισμοί στον προϋπολογισμό επιδεινώνουν τον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, προειδοποιεί έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στο διεθνές ιατρικό περιοδικό The Lancet και η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

 
Στη μελέτη τονίζεται πως στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί οι μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που καθιστά την τρέχουσα δημόσια δαπάνη για την υγεία τη χαμηλότερη από κάθε άλλη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης. Παράλληλα υπογραμμίζεται η ανάγκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει σοβαρά υπόψη της τις επιπτώσεις των πολιτικών της τρόικας σε θέματα υγείας στον ελληνικό πληθυσμό, καθώς και στην Ελληνική Πολιτεία να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να αναλάβει ανάλογες δράσεις.

Ο ερευνητής στον τομέα της δημόσιας υγείας του Τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Δρ. Ντέιβιντ Στάκλερ, ο οποίος ήταν εκ των βασικών ερευνητών της συγκεκριμένης μελέτης, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έκανε ανοιχτά λόγο για κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση και ταυτόχρονα ανέφερε πως «το κόστος της λιτότητας το φέρουν κυρίως οι μέσοι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα υγείας που έχουν υπάρξει στην Ευρώπη στη σύγχρονη εποχή».

Μεταξύ των στατιστικών στοιχείων που παραθέτουν οι συντάκτες της μελέτης για τη στοιχειοθέτηση των συμπερασμάτων τους είναι και τα ακόλουθα:

• Επανεμφανίστηκε η ελονοσία μετά από τέσσερις δεκαετίες.

• Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 43% μεταξύ των ετών 2008-2010.

• Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 45% μεταξύ των ετών 2007-2011

• Η κρατική χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία μειώθηκε κατά 55% το 2012 σε σύγκριση με το 2011.

• Ανάμεσα στους χρήστες ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν κατά την περίοδο 2009-2012 τα περιστατικά ΑΙDS, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν το 2013 σε σχέση με το 2012 τα περιστατικά φυματίωσης.

Οι θλιβερές στατιστικές για την υγεία των Ελλήνων
Τα συγκλονιστικά συμπεράσματα της βρετανικής μελέτης επιβεβαιώνονται και από πλήθος επιστημονικών μελετών που έχουν διεξαχθεί από επίσημους φορείς στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το 60% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η οικονομική κρίση επηρέασε την υγεία του και το 56,9% ότι επηρέασε την ψυχική του υγεία. Επιπλέον, ποσοστό 55,7% ανέφερε ότι αντιμετωπίζει δυσκολία στην αγορά φαρμάκων, με το 28,4% να μην έχει άλλη λύση από τη μείωση της δοσολογίας της φαρμακευτικής αγωγής.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι τα τελευταία έτη οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης έχουν κατ’ επανάληψη αναφερθεί στο γεγονός ότι οι πολίτες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι αποτελούν τις πληθυσμιακές ομάδες όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά αρτηριακής υπέρτασης στη χώρα μας και πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που συνεχώς επιδεινώνεται από τις αλλαγές στην ασφαλιστική και τη φαρμακευτική κάλυψη.

Ακόμη, βάσει στοιχείων που παρουσίασε ο καρδιολόγος Εμμανουήλ Μάκαρης στο 62ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Φρανσίσκο, υπήρξε αύξηση των εμφραγμάτων στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ιδίως μεταξύ των γυναικών και γενικώς των ανθρώπων άνω των 45 ετών.

Η ψυχή και ο νους σε κίνδυνο
Συμπληρωματικά, στο πλαίσιο επιστημονικής διημερίδας με θέμα «Νομικά και Κοινωνικά Θέματα στην Άνοια», που διοργανώθηκε από το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Αλτσχάιμερ επικεντρώθηκε στο πώς τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα μπορούν να πυροδοτήσουν το μηχανισμό της άνοιας σε ηλικιωμένους.

Όσον αφορά στις δραματικές συνέπειες που έχει η εντεινόμενη οικονομική κρίση στην ψυχική υγεία του πληθυσμού, καταδεικνύονται από σχετική έρευνα που διεξήχθη από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), τη διεύθυνση της οποίας είχε ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κώστας Στεφανής, ενώ επιστημονικά υπεύθυνοι ήταν η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίνα Οικονόμου και ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Μαδιανός.

Στη συγκεκριμένη μελέτη αποτυπώθηκε συνεχής και εντυπωσιακή αύξηση της επικράτησης της μείζονος κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό από 3,3% το 2008 σε 6,8% το 2009 και 8,2% το 2011, ενώ το 2013 δώδεκα στους εκατό Έλληνες πληρούσαν τα διαγνωστικά κριτήρια μείζονος κατάθλιψης, τη στιγμή που το 2008 αυτό ίσχυε για μόλις τρεις στους εκατό!

Από το περιοδικό «Επίκαιρα»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου